Skatten sänks i Salem

Mer till idrotten. Förslaget om sänkt skatt tas emot på olika sätt av Salemborna. Arne Bredstedt tycker att 25-öringen som tas bort från skatten istället kunde ha gått till att stötta idrottsföreningarna. "Kommunen satsar för lite på idrotten" säger han.
Mer till idrotten. Förslaget om sänkt skatt tas emot på olika sätt av Salemborna. Arne Bredstedt tycker att 25-öringen som tas bort från skatten istället kunde ha gått till att stötta idrottsföreningarna. "Kommunen satsar för lite på idrotten" säger han.
Salems kommun ska sänka skatten nästa år, med 25 öre om alliansen får som den vill.

– Folk stöter på. De tycker att skatten är lite hög, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M).

För ett hushåll där två personer tjänar 25 000 kronor vardera i månaden betyder skattesänkningen 1 500 kronor mer per år om hushållet vi talar om har en gemensam plånbok för in- och utgifter.

Förslaget om sänkt kommunalskatt, kostar omkring 10 miljoner kronor, och finns med i Alliansens budgetförslag för nästa år. I november ska det upp till beslut i kommunfullmäktige. Nya kommunalskatten ser ut att bli 19,65 kronor per hundralapp jämfört mot 19,90 i dag.

– Nu kommer vi att ligga under skattesnittet på Södertörn. Tidigare låg vi 1 öre över, säger Lennart Kalderén.

Att många Salembor vill ha lägre skatt är inte enda anledningen till att kommunen väljer den vägen, enligt kommunalrådet. I flera år har kommunen gjort ett överskott.

– Vi har haft en god skattetillväxt och varit angelägna om att nämnderna ska klara sina satsningar inom sina budgetramar, inte att de ska be om mer pengar, förklarar Kalderén.

Varför är sänkt skatt bra?

– Folk får behålla lite mer av sin lön. Samtidigt vill vi visa att vi som kommun inte har fri dragningsrätt på folks pengar, svarar Kalderén.

Blir det några besparingar i stället?

– Nej, inte som det ser ut i dag.

Socialdemokraternas oppositionsråd Arne Närström protesterar inte mot alliansens idé.

– Men jag har svårt att se att vi kommer fram till det när vi lägger skuggbudgeten.

Enligt Närström ser det bra ut i exempelvis Salems skolor och äldreomsorg jämfört med andra kommuner på Södertörn. Men han tror ändå att det finns hål att stoppa 25-öringen i.

– Vi har så trångt med lokaler för förskolan att kommunen inte kan söka bidrag från staten för att minska barngrupperna. Då skulle vi ju behöva fler lokaler.

Han uppskattar att Alliansen har flera satsningar i sin budget som även S förordat, såsom en tjänst som ska ta hand om alla Salemungdomar som hoppar av gymnasiet.

Andra förslag på satsningar nästa år i Alliansens budget är:

– Mer tid på fritids för barn till arbetssökande och barn som får nyfödda syskon.

– Biblioteket håller öppet ytterligare en förmiddag i veckan och får en halvtidstjänst för att utveckla barns läsande.

– Tre nya tjänster i äldreomsorgen, ny handläggare för LSS.

– Konstgräs på sjumannaplan i Berga.

I planerna för de tre närmaste åren finns bland annat en 4H-gård i Ersboda, ett nytt gruppboende för personer med funktionsnedsättning och ombyggnationer av kök på skolor och äldreboenden.

Vad tycker du om sänkt skatt?

Annika Gustavsson, Salem:

– Toppen. Salem är en av kommunerna i länet med högst skatt så sänkningen är passande.
Joakim Nygren, Salem:

– Bra. Då tar kommunen bättre hand om pengarna. De slösar pengarna på så mycket skit i dag.
Rolf Östlund, Salem:

– Positivt. Särskilt för oss pensionärer som blivit rånade i många år nu.
Denise Landgren, Salem:

– Bra. Även om det handlar om lite pengar så är det välkommet för exempelvis ensamstående föräldrar.
Maria Söderback, Salem:

- Vet inte. Påverkar sänkningen inget annat kan det var okej. Men jag är samtidigt förtjust i satsningar på skola och omsorg.