Skatteparadis i Täby och Danderyd – eller?

Det nya styret höjer skatten – något som kritiserades av Anki Svensson (M).
Mer pengar i plånboken? Lockande men inte verklighet.
Nej, att Råholmen skulle figurera som skattefri zon för boende i Täby och Danderyd är inget annan än ett aprilskämt. Något som Mitt i:s läsare snabbt genomskådade.

Mitt i:s läsare är uppmärksamma. Det konstaterar vi efter att vi tidigare i dag publicerade ett aprilskämt från den politiska toppen i Täby och Danderyd.

Förslaget handlade om att över 100 000 postboxar skulle installeras på Råholmen och att dessa adresser blir skattebefriade.

Något som säkert skulle vara lockande.

Eller vad säger du, Erik Andersson (M), som var idéskapare till artikeln?

– Ja, det skulle vara lockande, absolut. I synnerhet när Täbybornas pengar inte får stanna i kommunen. Det är pengar som vi hade kunnat satsa på en bättre välfärd eller för invånarna att behålla i sin egen plånbok, säger han.

Det blir alltså inget skatteparadis på Råholmen och de två kommunerna får rätta in sig i ledet och bidra till skatteutjämningssystemet som de andra kommunerna i Sverige.

– Vi är inte emot systemet men hur det i dag är utformat tycker jag är fel, staten bör ta hela den kostnaden. Nu blir det så att det vi gör i kommunerna inte gör någon skillnad. Att vi ska hjälpa små samhällen i Sverige är självklart men att pengarna ska gå till storstäder som Malmö och Göteborg är bara fel, säger Erik Andersson.

Sticker i ögonen

Danderyds, Hanna Bocander, menar också att det finns en viss substans i aprilskämtet och hon håller med att skatteutjämningssystemet är felaktigt utformat och inte följs upp på rätt sätt.

– Våra skattepengar skickas vidare till andra kommunen som kan använda det till vad som helst, som att spela in ljud av staden som de gör i Malmö till exempel. Det är klart att det känns och sticker i ögonen på Danderydsborna, säger hon.

Även om många genast förstod att artikeln inte var annat än ett aprilskämt engagerade den personer både på Mitt I:s Facebook och i de sociala kanalerna som Erik Andersson och Hanna Bocander använde sig av. Humor är viktigt får bli dagens citat.