ANNONS

Skatteverket lurades att betala ut fem miljoner

Järfällabon dömdes av Attunda tingsrätt till tre års fängelse för grovt bedrägeri.
Järfällabon dömdes av Attunda tingsrätt till tre års fängelse för grovt bedrägeri.
Genom en avancerad bedrägerikedja lyckades Järfällabon lura till sig fem miljoner kronor av andras skatteåterbäring.

Nu har han dömts till tre års fängelse för grovt bedrägeri.
ANNONS

Tolv personer från USA, Irland, Singapore och flera andra länder har utan att veta om det råkat ut för en mycket förslagen bedragare från Järfälla och hans kompanjon.

Sammanlagt har de två männen lurat de utländska medborgarna på nästan fem miljoner kronor genom att vilseleda svenska myndigheter att betala ut deras skatteåterbäring till falska konton.

Kammaråklagare Jens Karlström som jobbat med fallet i ett år är tillfreds med domen.

– Vad jag förstår så är det här ett ganska unikt tillvägagångssätt, ­säger han.

Bedrägerierna började hösten 2012. De dömda männen hade för många år sedan kommit över en lista med uppgifter om utländska medborgares skattekonton och ansökte nu med hjälp av förfalskade underskrifter om särskilda svenska postadresser för dem som väntades få tillbaka stora summor på skatten.

Sedan skickade de ansökningar om betalningsförelägganden mot personerna till Kronofogden från ett bolag de själva förfogade över.

När betalningarna uteblev beslutade Kronofogden att utmäta personernas kända tillgångar i Sverige och Skatteverket vilseleddes därmed att betala ut de utländska medborgarnas skatteåterbäring till Järfällabon och hans kompanjons företag. Förfarandet upprepades gång på gång utan att någon av de utländska medborgarna reagerade.

Men så på våren 2014 när Kronofogden försökte få kontakt med en amerikansk medborgare som de trodde var skyldig Järfällabon och hans kompanjons företag nästan 300 000 kronor började de misstänka att det var något som inte stämde.

När fallet började utredas upptäcktes tolv fullbordade bedrägerier och två försök. Att ett liknande bedrägeri begås igen är dock inte troligt.

ANNONS

– Det som gjorde det möjligt var att en av gärningsmännen för tio år sedan fått tillgång till uppgifter om de utländska medborgarnas skatt. Detta ska inte vara möjligt att få i dag, säger Jens Karlström.

Järfällabon har erkänt brott. Hans kompanjon har överklagat och hävdar att han inte förstod vad de höll på med.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Järfällabons advokat.

Fakta

Bedrägerierna ökar i länet

Anmälda bedrägeri- och förfalskningsbrott i Stockholms län:

Källa: BRÅ