Skejtarna får sin park till slut

Johan Sandström glädjs över de nya planerna på en större skejtpark.
Johan Sandström glädjs över de nya planerna på en större skejtpark.
Skateboardåkarna hade gett upp. Men nu kommer kommunen med besked: Nytorps mosse byggs om till en skejtpark.

– Det är otroligt kul att parken blir av, säger åkaren Tomas Wikström.

De började åka skejtboards som barn – och tänker sluta när de dör. Tomas Wikström, 43, och Johan Sandström, 50, är skejtarna som länge har kämpat för att få till en ordentlig skateboardpark i Huddinge.

– Redan när jag var åtta år skrev jag i skolan om att det borde finnas fler ramper – så vi slapp trängas, säger Tomas Wikström.

Huddinge kommun tog första steget mot en park, en asfalterad sådan, när Nytorps mosse anlades år 2009. Men Tomas Wikström, som bor precis bredvid parken, tyckte att satsningen var för blygsam.

– Den är för liten och sedan vill vi åka på betong i stället för asfalt, det ger bättre åkning. Det som är nu är inte attraktivt. Folk åker inte här nu, menar han.

Han försökte driva på kommunen att bygga en större anläggning för skejtarna. Men med åren försvann hoppet om att platsen skulle bli större, responsen från kommunen var låg, tyckte han.

Att planerna nu ska förverkligas tycker han och Johan Sandström är ”helt fantastiskt”.

– Det är otroligt skönt att det nu blir av – efter så här lång tid. Jag har ju blivit gråhårig under tiden, säger Johan Sandström.

– Vi vet att det kommer att bli roligt, parken här kommer att erbjuda något annorlunda mot andra­ parker i hela Storstockholm, säger Tomas Wikström.

Sedan parken byggdes för tre år sedan har kommunen velat bygga ut platsen, menar Vibeke Bildt (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Markförhållandena där är usla, så vi försökte hitta en annan plats i Skogås. Men det visade sig att marken är usel överallt.

I stället har kommunen sett till att få loss mer pengar till bygget, förklarar Vibeke Bildt.

– Det har varit väldigt frustrerande, det känns som om jag har sprungit i uppförsbacke som aldrig tagit slut. Så det är jätteroligt – det är bättre att bygget blir av sent än aldrig, säger hon.

Bygget ska sätta i gång i vår, så snart tjälen gått ur marken.

Fakta

Ska locka åkare från hela stan

Skateboardparken i Skogås kommer att kosta kommunen strax över 5 miljoner kronor att anlägga. En stor del av pengarna ska gå till markförbättringar.

Tanken är att parken ska bli unik, med street- och låghöjdsflow, vilket är tänkt att locka åkare från hela Stockholm. Källa: Huddinge kommun