Skejtparken byggs ut – till slut

Tomas Wikström åker på den lilla yta som finns för skateboard och sparkcykel på mossen. Om allt går som det ska byggs den ut på plätten bakom.
Tomas Wikström åker på den lilla yta som finns för skateboard och sparkcykel på mossen. Om allt går som det ska byggs den ut på plätten bakom.
Skejtparken på Nytorps mosse har varit en långkörare i Huddinge kommun och har skjutits upp gång på gång. Men nu är det tredje gången gillt.

– Det har varit som ett maraton i gyttja, säger Vibeke Bildt (FP).

Tomas Wikström, ordförande i föreningen Stockholm Subsurfers, berättar om ett annat projekt som han var delaktig i, en skejtpark i Nynäshamn. I januari förra året beslutades att den skulle byggas och samma år stod den klar. Så fort har det inte gått med skejtparken på Nytorps mosse, som har diskuterats sedan 2009.

– Man förstår att det har tagit tid, med tanke på markförhållandena här på Nytorps mosse, men det här är nog världsrekord, säger Tomas Wikström och skrattar.

Tålamodet är det inget fel på hos 45-åringen, men flera unga skejtare i Huddinge har tröttnat på att vänta.

– Många unga försvinner och börjar med annat när parken skjuts upp. Men vi hoppas att de kommer tillbaka när den står klar, säger Tomas Wikström.

I november 2013 skrev Lokaltidningen Mitt i om att det var klart med skejtparken på Nytorps mosse. Den skulle anläggas redan till våren, sa man då. Så blev det inte.

Stockholm subsurfers som har arbetat tillsammans med kommunen sedan 2009 fick snällt vänta nästan ett och ett halvt år till på besked om parken. Det visade sig nämligen att det skulle bli dyrare än vad kommunen tidigare trott att bygga den.

– Först trodde vi att det skulle kosta cirka fem miljoner, men det visade sig att vi behöver 5,8 miljoner i budget för att ha råd med bygget, säger Annika Feychting, som är chef för gatu- och trafikavdelningen.

Den nya budgeten för skejtparken ska kommunstyrelsen besluta om i april, så byggstart är aktuellt först därefter.

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Vibeke Bildt (FP), är helt säker på att kommunstyrelsen kommer att godkänna den nya budgeten och berättar att hela historien har varit oerhört frustrerande.

– Vi har ju drivit denna fråga länge och det har varit som att springa maraton i gyttja. Det har varit en alldeles för lång väntan.

En passande kommentar, kan tyckas, med tanke på markförhållandena.

– Det känns skönt att vi äntligen kan sätta i gång. Jag hoppas att man kan sätta spaden i marken så fort beslutet går igenom så att parken kan användas innan vintern, säger Vibeke Bildt.

Beskedet från kommunen glädjer förstås även Tomas Wikström.

– Det blir spännande att se om det blir av den här gången, det är bara att hoppas, säger han.