ANNONS

Skejtparken klar – efter tre år

Till slut är nu den nya skejtparken i Vendelsömalmsgropen klar, och kommunen vill utveckla ”gropen” ytterligare.

Flera skateboardåkare tycker dock att ramperna håller för dålig kvalitet.
ANNONS

Före sommaren 2012 stod det klart att Ica Maxi Haninges årliga Maxingemiljon, ett sponsorbidrag man flera gånger delat ut till olika fritidsprojekt i Haninge, skulle gå till en ny skejtpark i Vendelsömalmsgropen.

Haningeborna hade fått rösta på tre förslag och av 1 500 röster gick 900 till ny skejtpark.

Nu, drygt tre år senare, har parken öppnat och en formell invigning hålls på torsdag.

På Haninge kommuns facebooksida är känslorna dock inte odelat positiva. Parken byggdes i trä i stället för betong och Ants Neo, ordförande i den vilande föreningen Sub Surfers Haninge som 2012 lanserade förslaget, menar att det mer påminner om en kickbike- och bmx-park.

– Träramper håller bara i några år innan de går sönder och asfalt som underlag lämpar sig dåligt som underlag i en skateboardpark. I dag bygger man oftast både ramper och yta i betong.

Han tycker att den känns ”som en 90-talspark”.

– Det kommer kanske att vara en del skateboardåkare där i början, men att det droppar av sedan, säger han.

Kultur och fritids områdeschef Camilla Rosenberg menar att Icas miljon inte räckte tillräckligt långt för en park i betong.

– Man får inte så mycket för en miljon kronor, och stål var för halt, så vi valde till slut trä efter de kvalificerade anbud som kom in, säger hon.

ANNONS

Att det tagit sådan tid har berott på omorganisationerna inom kultur och fritid, samt upphandlingsprocessen.

– Vid årsskiftet märkte vi också att ytan var otroligt dålig och mitt uppe i allt detta brann konstverket intill, vid den gamla skejtparken. Saneringsarbetet kom emellan, och det tog sin tid att asfaltera ytan, säger Camilla Rosenberg.

Juan Colarte som jobbar med livskvalitet och folkhälsa på kultur och fritid tycker ändå att det är perfekt för invigning nu eftersom det sker mitt i skolstarten.

– Skolan, fritidsgården och flera fotbollsplaner finns ju här. Det är en naturlig mötespunkt och ytan är stor nog att utvecklas också, kanske med en parkourbana eller annat. Vi har behov av fler anläggningar och jag ser detta som en bra början. Vi hoppas att folk i olika åldrar åker här, och att de vuxna åkarna i 20–25-årsåldern nu stannar kvar i Haninge i stället för att åka in till stan, säger han.

Tre riktigt stora ramper och flera mindre finns nu på plats i nya skejtparken i Vendelsömalmsgropen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.