Hade skelett på sitt lastbilsflak

Skelettet på bilden är förmodligen en kvinna, och hamnade inte som barnskelettet på lastbilschaufförens flak. Ett mynt i graven stämplat 1834 visar att hon förmodligen begravts någon gång i mitten av 1800-talet.
Skelettet på bilden är förmodligen en kvinna, och hamnade inte som barnskelettet på lastbilschaufförens flak. Ett mynt i graven stämplat 1834 visar att hon förmodligen begravts någon gång i mitten av 1800-talet.
När Sebastian Persson lastade av schaktmassor tappade han hakan. I sanden såg han ett barnskelett. Nu har ytter­ligare tre skelett hittas vid den tidigare kyrko­gården. Och du kan själv – utan att veta om det – bo på en gammal begravningsplats.

Lastbilschauffören Sebastian Persson var i Jordbro och tippade schaktmassor från ett grävarbete på Norrmalm när han gjorde det makabra fyndet.

– Det låg barnskelett bland massorna. Det var en bit av ryggraden, en bit av skallen, en bit lårben och armen, säger Sebastian Persson.

Han ringde genast polisen.

– Jag kände att det kunde vara värt för dem att känna till. Även om det skulle ha varit väldigt gammalt så kunde det ju röra sig om ett brott.

Grävningen utförs av Fortum som har varit berett på att stöta på gamla gravar – arbetet utförs nämligen till viss del i utkanten av S:t Johannes kyrkogård. Men barnskelettet kom från arbeten på gatan bredvid.

– Jag gör bedömningen att jordmassor och skelettdelar från kyrko­gården hamnat utanför ­kyr­kogården efter markarbeten under 1900-talet, säger Jonas Ros, arkeolog vid Stiftelsen kulturmiljövård som är med vid arbetet.

Snart visade det sig att skelettet bara var början. Jonas Ros hade i onsdags grävt fram ytterligare tre skelett som troligen begravts på 1800-talet. De ska nu tas om hand på ett värdigt sätt.

– Det är gamla stockholmare det handlar om. De ska tillbaka i den vigda kyrkojorden, säger han.

Den som gräver på en gammal begravningsplats måste ha med sig en arkeolog. Att gamla skelett ändå väcker uppseende och startar polisutredningar händer då och då, enligt Anna Bergman, arkeolog på Stadsmuseet. Ofta handlar det om kända fornminnesplatser där entreprenören helt enkelt glömt att söka tillstånd. Men det finns också många platser i stan där människor sedan länge ligger begravda – utan att vi vet om det.

– Du kan bo på en gammal gravplats, säger hon och tar som exempel stadens gamla galgbacke. Den låg först på Södermalm, senare på Stigberget och till sist i Hammarby­höjden.

– Runt dessa platser finns många stockholmare begravda.

Polisen har nu lagt ner förundersökningen om brott i ärendet med barnskelettet. Enligt Anna Bergman är det viktigt att den som upptäcker skelett vid grävarbeten kontaktar Stadsmuseet och polisen.

– Om man struntar i det och massorna dumpas kan skelettet hamna på fel ställe och skapa förvirring och onödiga polisärenden.

Fakta

Skelett som skapat förvirring

I mitten av mars hittades skelettdelar i Stureparken. En utredning om mord inleddes av polisen men snart visade det sig att området var en tidigare kyrkogård.

2011 hittades ett skelett vid en renovering av tunnelbaneperrongen i Svedmyra. En brotts­utredning inleddes. Men det visade sig att skelettet följt med i schaktmassorna från en gammal begravningsplats vid Danviks hospital på Södermalm.