Då sker den stora julflykten

centralstationen
SJ räknar med dubbelt så många människor på Centralen än vanligt.
Inför julhelgen flyr mer än hälften av stockholmarna staden för att fira med nära och kära runt om i landet. Det innebär extra stor påfrestning på Centralstationen, flygplatserna och på vägarna. Mitt i listar tiderna där rusningen är som värst.

Föga förvånande är det fredagen den 23:e december som blir dagen D för de som vill fly Stockholm under julhelgen. Men även dagarna innan kommer resandet från Centralstationen i Stockholm att vara högt.

– Jämfört med en vanlig resehelg är det dubbelt så många som reser under julhelgen, säger Christer Lundin, pressinformatör på SJ.

Välj andra dagar

Det är torsdagen och fredagen som är de stora tågresedagarna från Stocholm. Mellan 16.00-17.00 på torsdagen och mellan 14.00-17.00 på fredagen har SJ sålt flest biljetter. Då räknar SJ-personalen med extra högt tryck på centralen.

Även 26:e-27:e december är trycket högt, när många åker hem igen.

– Under dessa tider har SJ extra många kundvärdar både i stationshallen och på plattformarna. Om det går rekommenderar vi att välja andra dagar för att resa till och från julfirandet, säger Lundin.

Det är såklart inte bara tågen som bokas upp inför julhelgen. Många väljer att ta flyget, både hem till familjen eller för julfirande utomlands.

Utresandes från Stockholm är mer utspritt under hela veckan innan julafton om man jämför med en vanlig vecka. Men den stora ruschen sker den 23:e december, precis som tågen.

– Det kommer alltså vara mycket folk på Bromma flygplats den 23:e. Den största ruschen på fredagen är mellan 10.00-14.00 och mellan 16.00-20.00, säger Anders Engzell, pressinformatör på BRA-flyg.

Ta inte med mat på flyget

Han är noga med att poängtera att det är viktigt att tänka på hur man packar och att man inte får ta med vad som helst in på planet.

– Överlag är det mycket mat som kan förstöra kläder och så som folk vill ha med sig. Det är bra att flagga att det är dumt, även om det är mormors bästa recept, säger han.

Bland de konstigaste saker som människor försökt få med sig in i planet under julresan finns bland annat en speedwaymotor och en hink med levande humrar (se faktaruta nedan).

– De sakerna fick dock inte följa med, säger Anders Engzell.

Eftersom skolorna slutar redan den 20 december, kommer det vara intensivt även på Arlanda flera dagar innan julafton.

– Onsdag till fredag blir de mest intensiva resdagarna, säger Fredrik Henriksson, pressinformatör på SAS.

Många väljer att resa utomlands och enligt SAS är de mest populära julresmålen i år USA, Asien och Spanien. Inrikesflygen till Norrland är också väldigt uppbokade.

Stressa inte

Eftersom julafton är på en lördag i år, så blir fredagen troligtvis den mest intensiva dagen på vägarna också. Enligt Trafikverket ska man räkna med mer trafik än vanligt från torsdag eftermiddag och under hela fredagen.

– Det är viktigt att man inte stressar och tar god tid på sig när om man reser under de här dagarna, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Det är på E4:an och E18 som trafikläget tros bli värst under dagaran innan jul.

– De allra flesta åker norr ut mot Dalarna, eller söderut mot Småland, säger Eva Nordén.

 

Fakta

Tips inför julresan

Tågresan

 • Var ute i god tid, med tanke på att många andra reser under julen.
 • ta inte med för mycket packning då det kan vara trångt på bagagehyllorna
 • Om möjligt, välj annan resdag än 22:a-23:e eller 26:e-27:e december.

Flygresan

 • Kom i tid. Då kan du i lugn och ro lägga tid på säkerhetskontroll och incheckning av bagage. Det kan även vara halt på vägen till flygplatsen.
 • Förbered säkerhetskontrollen. Vinterjackor väger mer och tar mer plats än vårjackor. Fyll ej bagageutrymmet med jackor, utan häng dem på kroken istället.
 • Packa ordentligt så att ingenting läcker eller går sönder. Man kan bli ersättningsskyldig om man skräpar ner andras kläder med mat som läckt ut, till exempel. Tänk på att man inte kan ta med sig vad som helst in på planet. (se faktaruta nedan).

Bilresan

 • Var utvilad
 • Stressa inte, var ute i god tid anpassa hastigheten efter väglaget
 • Håll avstånd
 • Ta med varma kläder och reflexer till alla i bilen
 • Ta med en laddad mobiltelefon, snöskyffel, bogserlina, startkablar och en isskrapa
 • Kontrollera spolarvätska och torkarblad och belysning
 • Bli inte överraskad av vädret, ta del av prognosen i förväg
 • Och sist men inte minst, låt bilen stå ifall du har druckit alkohol
Källa: SJ, BRA-flyg, Trafikverket
Fakta

Konstiga saker som passagerare försökt ta med på planet

 • Gunghäst
 • En lång stege
 •  Sill och andra inläggningar- med handduk över
 • Speedwaymotor
 • En hink med levande humrar

Dessa föremål fick inte följa med på resan.

Källa: BRA-flyg