Ny ridstig ska rädda liv – hästar och ryttare undviker bilvägen

Skeviks ridstig
Sedan Skeviks ridstig invigdes i söndags slipper ryttare och hästar att bråka med bilarna på den trafikerade Lagnövägen.
Hästar och ryttare slipper nu riskera livet bland bilister som jäktar till Tynningöfärjan på 70-vägen Lagnövägen.
Nu finns nämligen en ny ridstig på Ormingelandet.

I söndags invigdes Skeviks ridstig på Ormingelandet utanför Gustavsberg. Ett samarbete mellan Värmdö kommun som har bekostat anläggandet samt Skeviks gård och Annebergs gård som upplåtit mark.

Skeviks ridstig

Tack vare ridstigen kan ryttare och hästar ta sig utan att stångas med biltrafiken på Lagnövägen.

”Väldigt många turer”

Flera ryttare och personer som bor i området var på plats. I täten red Eva Bergström, ordförande i Värmdö Hästvägsförening.
– Det kan se enkelt ut nu när stigen är färdig, men det har varit väldigt många olika turer på grund av planerad VA-utbyggnad på sträckan, säger hon i ett uttalande.

Föreningen har sedan 2013 samarbetat med Värmdö kommun för göra ridvägarna säkrare. Flera farliga sträckor har byggts bort och ett ridstigsnät har vuxit fram på norra Farstalandet.

Invigningsmingel vid Skeviks ridstig

Ryttare och hästar minglade vid invigningen.

Ridande kommunalråd

På plats på hästryggar vid invigningen fanns också kommunalrådet Deshira Flankör (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande Jasmin Farid (M) och tillförordnade kultur- och fritidschefen Malin Nyberg.

– Det är fantastiskt roligt att vi kan förbättra förutsättningarna för hästsporten med fler ridstigar. Hästsporten är viktig för unga som vuxna och inte minst är sporten populär bland våra unga tjejer på Värmdö, sa Deshira Flankör i sitt invigningstal.

Deshira Flankör (M) Värmdö - Kvinnor som är KSO, kommunstyrelsens ordförande i Storstockholmsområdet. Gruppbild på Sergels torg

Värmdös ridande kommunalråd Deshira Flankör (M) klippte det blågula invigningsbandet.

Fakta

Hästjobb för 100

I Värmdö finns det drygt 800 hästar, sex ridskolor, åtta ridklubbar, 90 stall och heltidsjobb åt motsvarande 100 personer.

Källa: Vision häst Värmdö