ANNONS

(S) vill skicka insatsgrupp till Järva för att minska smitta

S-krav på coronaåtgärder i Järva
Antalet bekräftat smittade av corona är högst i Järva. Nu vill Karin Wanngård (S) att riktade insatser sätts in i området.
En särskild grupp som enbart jobbar med att få bukt med smittspridning. Det kräver socialdemokraterna att staden inför efter att 382 Järvabor bekräftats smittade av covid-19.
– Deras insatser med information är ju uppenbarligen inte tillräckliga, säger Karin Wanngård.
ANNONS

Att Järva varit hårt drabbat av corona slogs fast för ett par veckor sedan då man såg att fler hade bekräftats med smittan där än på andra ställen i Stockholm. Stadsdelens politiker kallade till möten, en stor informationskampanj på olika språk sjösattes och kyrkor, moskéer och andra samlingslokaler stängde.

Karin Wanngard

Karin Wanngård (S).

Men åtgärderna har inte räckt, menar Socialdemokraterna som vill att en särskild insatsgrupp för Järva inrättas omedelbart. Enligt Karin Wanngård (S, oppositionsborgarråd, skulle en sådan kunna jobba aktivt med insatser i området.

– Vi menar att staden nu omedelbart måste sätta in fler åtgärder för att få ner smittspridningen i de värst drabbade områdena. De insatser med information är ju uppenbarligen inte tillräckliga. Vi föreslår att man formar ett team som arbetar direkt under stadsdirektören, säger hon.

Vill att staden betalar hotell

Trångboddhet i Järva hindrar många att följa Folkhälsomyndighetens råd om att stanna hemma. Därför gick Socialdemokraterna tidigare ut med att de vill att staden ska inhysa människor på hotell för att minska smittan. Det står de fast vid.

– Vi flaggade väldigt tidigt för att staden måste säkerställa att människor i trångboddhet har möjlighet att isolera sig. Ett sätt att göra det på är att hyra in hotellrum eller vandrarhem, men det var inget som majoriteten lyssnade på. Nu har vi tydliga siffror som visar på att någonting måste göras, säger Karin Wanngård (S).

Att inhysa människor i Järva skulle innebära en hög kostad för staden men bespara människoliv, menar hon.

– Naturligtvis kostar det, men förhoppningsvis gör det att färre blir sjuka och det är en besparing av människoliv.

ANNONS

De nya siffrorna, som redovisar bekräftade fall i respektive kommun och stadsdel, visar inte hur många som faktiskt har smittats, utan hur många som provtagits och bekräftats bära på viruset.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.