ANNONS

Skickade pulver till ministrar – får höjt straff

Hovrätten skärper straffet till åtta års fängelse.
Hovrätten skärper straffet till åtta års fängelse.
Hovrätten skärper straffet mot den 43-åriga man som skickade pulverbrev till flera ministrar och politiker i Stockholm. De anser, i motsats till tingsrätten, att trots att breven var ofarliga så utgjorde de ett så allvarligt hot att de ska ses som grova. Han får nu 8 års fängelse.
ANNONS

Den 43-åriga mannen som kommer från västra Sverige skickade pulverbrev till flera ministrar. Mannens brev anmäldes som ”högmålsbrott” vilket innebar att det ovanliga brottet fick en tusenprocentig ökning i Stockholms län under 2017.

I breven fanns i flera fall ett vitt pulver, något som Mitt i uppmärksammade när samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) fick ett av breven till sin hemadress i Flemingsberg.

Dömdes i tingsrätten

Mannen dömdes av Stockholms tingsrätt för försök till mord, 20 fall av olaga hot och ringa narkotikabrott. Mordförsöket gällde en brevbomb skickat till ett företag i London.

De fastställde påföljden till fängelse i sju år och skadestånd. Åklagaren ville att hoten skulle ses som grova men tingsrätten delade inte den bedömningen.

Men det gjorde hovrätten.

ANNONS

Ofarliga brev

De skärper därför straffet till åtta år. Trots att pulvret visat sig vara ofarliga ämnen har hovrätten gjort bedömningen att hoten varit så allvarliga att de ska rubriceras som grova.

Att skicka en försändelse med innehåll som kan förknippas med ett farligt ämne utgör en enkel metod för att sprida rädsla, störa ut verksamhet och belasta samhället, skriven.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.