ANNONS

51 skickades till annat BB – på en vecka

SÖS hänvisade flest gravida till annan förlossning förra veckan.
SÖS hänvisade flest gravida till annan förlossning förra veckan.
Överfulla förlossningsavdelningar och barnmorskor som inte hinner gå på toaletten.
Under förra veckan hänvisades 51 gravida i Stockholm till andra sjukhus.
SLL:s chefsläkare Johan Bratt förklarar de senaste dagarnas rapporter från barnmorskor med en tillfällig förlossningstopp under helgen.
ANNONS

Sommar och semester innebär i vanlig ordning en pressad situation på länets förlossningsavdelningar, som dessutom blivit en färre sedan BB Sophia stängde förra året.

Flera barnmorskor från Södersjukhuset har i dagarna gjort uppmärksammade inlägg om läget på sociala medier. Petra Vinberg Linder illustrerade på fredagsmorgonen den hektiska natten på förlossningen med en bild på sina vita byxor fläckade av blod i grenen. Tiden hade inte räckt till för toalettbesök, vilket lett till att mensen läckt igenom.

Samma dag publicerade kollegan Hannah Dahlbäck en post-it-lapp som listar alla förlossningskliniker i länet som fullsatta, samt fyra sjukhus utanför länet med två lediga platser i Uppsala och en i Eskilstuna.

Enligt landstingets chefsläkare Johan Bratt beror den stressiga arbetsmiljön på en tillfällig topp av antalet förlossningar i slutet av förra veckan.

– Förlossningsvården är en akutverksamhet, vilket gör att det ibland blir toppar, och ibland kan läget förändras på ett par timmar. Det var en rejäl topp i fredags och i viss mån lördags och det är det som uppmärksammats nu, säger han.

Juli och augusti är de månader med flest förlossningar under hela året i Stockholm.

– Vi visste att det skulle bli ansträngt över sommaren. Det i kombination med sommaren då många behöver och vill vara lediga gör att det blir extra ansträngt, men vi har försökt att förbereda oss med täta uppföljningar och samarbeten och hjälper varandra så gott det går, säger Johan Bratt.

Är det en hållbar arbetsmiljö för barnmorskorna?

ANNONS

– Det blir ett hårt tryck på barnmorskorna under topparna och det går inte att ha det så i längden givetvis. Man har bemannat upp med fler undersköterskor som kan sköta det som man inte behöver ha barnmorskor till, så att barnmorskorna gör det som bara de kan. Chefer går också in och jobbar mycket kliniskt och vissa har flyttat sina semestrar, säger Johan Bratt och tillägger att de barnmorskor och sköterskor som jobbar under sommaren gör ett fantastiskt jobb.

På grund av det hårda trycket är det en hel del blivande föräldrar som hänvisas till andra sjukhus och siffror från SLL visar att just SÖS hänvisade flest föderskor i länet förra veckan. 23 av de som valt Södersjukhuset fick söka sig vidare under vecka 28, vilket kan jämföras med Södertälje sjukhus som hänvisade en person.

Hur kommer det sig att andelen hänvisningar skiljer sig så mycket åt mellan sjukhusen?

– Det beror dels på att Södersjukhuset är den största förlossningskliniken, så i och med det är siffrorna där alltid högre. Södertälje är den klinik som haft bäst kapacitet att ta emot hänvisningar från andra sjukhus. Sedan kan siffrorna variera lite månad för månad så att det är inte alltid det ser ut på just det här sättet, säger Johan Bratt, chefsläkare SLL.

Är det väldigt få som väljer Södertälje i första hand?

– Nej, utan de har arbetat väldigt mycket med verksamheten som fungerar väldigt bra nu och kan ta emot fler mammor. De har kapacitet kvar när de har tagit hand om de som valt dem i första hand.

Fakta

Så många hänvisades till andra sjukhus vecka 28

Källa: Stockholms Läns Landsting
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.