95-åring skickades hem från S:t Görans akut – dog i entrén

Mannen dog i entrén till S:t Görans sjukhus.
Mannen dog i entrén till S:t Görans sjukhus.
En äldre man som hade ont och svårt att andas fick vänta på smärtlindring i fyra timmar för att läkaren inte kunde komma in i medicinskåpet. Han fick åka ambulans till S:t Görans sjukhus – men dog på vägen hem. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Den 95-årige mannen bodde på Stockholms sjukhem, som ligger intill S:t Görans sjukhus på Kungsholmen, sedan elva månader tillbaka. Den 23 januari i år, vid klockan 16 på eftermiddagen blev mannens dotter uppringd av sjukhemmets personal. Hon fick veta att pappan andades konstigt och bestämde sig för att åka dit.

När hon kom fram hade hennes far precis fått en tablett smärtlindrande, men han hade fortfarande ont, kände ångest och var orolig.

Läkaren kunde inte öppna skåpet

Klockan 17.30 bad 95-åringens dotter jourläkaren på sjukhemmet om mer smärtlindrande till sin far, eftersom han fortfarande hade ont. Då fick hon veta att läkaren inte kunde komma in i medicinskåpet och att en sjuksköterska kunde vara på plats först klockan 20.30.

Pappans smärtor och ångest blev värre och värre ju längre tiden gick. Dottern fortsatte vädja om att han skulle få hjälp, men ingenting hände.

Klockan 20.30 hade nästan fyra timmar passerat utan någon smärtlindring. Då krävde dottern att personalen skulle ringa en ambulans.

Undrade varför mannen kommit 

Ambulanspersonalen var på plats vid klockan 21 och gav mannen smärtlindring och körde honom den korta biten till S:t Görans sjukhus.

Framme på kirurgakuten fick mannen ytterligare smärtlindring, men personalen ställde sig frågande till varför den 95-årige mannen kommit dit. De kontaktade Stockholms sjukhem, som bekräftade att mannen skickats till akuten för att få smärtlindring.

Pappan dog på båren

När den 95-årige mannen skulle transporteras tillbaka de få meterna till Stockholms sjukhem fick han vänta länge. När klockan blivit halv två natten hade mannen och hans dotter väntat i fyra timmar på ambulanstransport, sittandes i ett bås på S:t Görans.

Då såg plötsligt dottern att hennes far höll på att avlida.

Tio minuter senare kom en ambulans för att hämta mannen. Dottern vädjade om att få stanna på sjukhuset, eftersom hennes pappa var döende, men ingen lyssnade.

På båren, på väg från väntbåset på S:t Görans sjukhus och in i ambulansen, avled dotterns pappa.

Nu har en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) upprättats.

”Där har vi brustit”

Therese Lindberg är verksamhetschef på Stockholms sjukhem. Hon ser allvarligt på det som inträffat och berättar när information om det som hänt nådde henne startades genast en intern analys.

– I vår egen analys har vi intervjuat anhöriga och återkopplat. Det är viktigt för oss, säger Therese Lindberg.

Ska det vara så att läkaren inte kan komma in i medicinskåpet? 

– Enligt våra regler och rutiner är det sjuksköterskorna som står för läkemedelshanteringen.

Men borde det då inte finnas sjuksköterskor på plats? 

– Jo, där har vi brustit och vidtagit åtgärder för att inte det ska hända igen, säger Therese Lindberg.

Svarar via mejl

När Mitt i ringer upp S:t Görans sjukhus ber de att få svara genom mejl:

Vi har mottagit detta ärende som ett klagomål, via IVO som har skickat detta vidare. Det utreds just nu för att se vad som hänt och hur, och vad vi kan göra för att undvika liknande händelser framöver, skriver sjukhuset.