Skickades hem med magsmärtor

Hugo, 6 år, fick ha väldigt ont innan det uppdagades att han hade brusten blindtarm. Då blev han omedelbart inlagd med intravenös antibiotika
Hugo, 6 år, fick ha väldigt ont innan det uppdagades att han hade brusten blindtarm. Då blev han omedelbart inlagd med intravenös antibiotika
Sexårige Hugo hade kraftiga magsmärtor. Ändå blev han hemskickad av flera läkare.

Till slut krävde Hugos pappa att ultraljud skulle tas.

Det visade sig då att blindtarmen brustit.

– Det är skandal att man inte undersöker ett barn med kraftiga magsmärtor ordentligt. Det kan ju handla om liv eller död, säger pappan Hannes Rolf som bor med sin familj i Bagarmossen.

Det var första dagen på sportlovsveckan som Hugo fick väldigt ont i magen. Eftersom han var ­ i slutet av en penicillinkur trodde föräldrarna först att smärtorna kunde vara en reaktion på medicinen. Sonen hade dock så ont att de begav sig till Bagarmossens vårdcentral. Där kunde läkaren inte hitta något fel, och Hugo skickades hem.

Under natten började Hugo kräkas, han fick ännu värre smärtor i magen och dagen efter hade han 39 graders feber.

– Han kved och hade väldigt ont. Och han var så trött att han nästan inte var kontaktbar. Det är verkligen jobbigt att se sitt barn må så dåligt, säger Hannes Rolf.

Bagarmossens vårdcentral hänvisade Hugo vidare till Sachsska barnsjukhusets barnakut på Södersjukhuset. Föräldrarna undrade oroligt om inte sonens symptom kunde vara inflammerad blindtarm.

– Smärtan gick ju från mitten av magen ner mot den högra sidan, vilket är typiskt för blindtarmen, säger Hugos mamma Sanna Olsson.

Läkaren tog bland annat urin- och blodprover men bedömde att Hugos mage var för mjuk för att det skulle vara blindtarmen. Han skickades hem ännu en gång. På onsdagen tilltog smärtorna ytterligare och familjen var i kontakt med flera vårdinrättningar.

De fick återigen en tid på ­Bagarmossens vårdcentral på torsdag morgon. Då var hans sänka så hög att läkaren skickade honom vidare till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Men även här ville de skicka hem oss. Den specialist vi träffade trodde inte heller att det var blindtarmen, och då fick jag uttryckligen kräva att det skulle göras ett ultraljud, säger Hannes Rolf.

Ultraljudet visade att blindtarmen hade brustit. Hugo blev inlagd på sjukhuset med intravenös antibiotika.

Enligt Hannes Rolf kom det ingen ursäkt från läkaren.

– Nej, i stället sa hon till Hugo: ”Din pappa borde börja jobba här”. Jag tycker att vi har blivit nonchalant behandlade av flera läkare. Däremot blev vi jättefint bemötta av alla sjuksköterskor och undersköterskor, säger han.

Familjen har nu anmält samtliga vårdinrättningar till Social­styrelsen.

– Jag vill att man ser över det här, så att inte fler barn behöver råka ut för samma sak, säger Hannes Rolf.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus vill man inte kommentera det inträffade.

– Vi vill inte föregripa en förestående utredning och diskutera detta i medierna, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, där Astrid Lindgrens barnsjukhus ingår.

På Sachsskas barnakut anser man att det som skett är olyckligt. Men Gunnar Lilja, tillförordnad verksamhetschef, kan inte se att läkaren gjorde något fel.

– Hon gjorde en mycket noggrann undersökning av barnet som sedan blev piggare efter att ha fått alvedon, säger han.

Men det gjordes inget ultraljud?

– Vi kan inte göra det på alla barn som kommer in med ont i magen.

På en punkt tycker Gunnar Lilja dock att personalen borde ha agerat annorlunda.

– Man kunde ha sagt: ”Ring oss i morgon om det inte blivit bättre, så får vi göra en ny undersökning”.

Bagarmossens vårdcentral meddelar att man inte vill kommentera ett enskilt patientfall.

Fakta

Brusten blindtarm

Blindtarmsinflammation beror på att blindtarmsbihanget blivit inflammerat. I sällsynta fall brister blindtarmen. Det är allvarligt och kräver omedelbar behandling eftersom infektionen kan spridas i buken.

Det kan vara svårt att fastställa blindtarmsinflammation, till exempel hos små barn. Därför används vanligen ett antal olika undersökningsmetoder.

Källa: Vårdguiden