Skidåkare vallfärdar till Täby

skidor
Skidåkning blir allt populärare i Täby.
Täby håller på att utvecklas till en av Sveriges största skidkommuner. Det trots att det knappt faller någon snö här.

Winter is coming. För några veckor sedan chockades Täbyborna av snöfall. Under en och samma dag föll flera centimeter, ett nytt novemberrekord i Stockholmstrakten.

Snöfallet verkade ta de flesta på sängen, och det är kanske inte så konstigt. Det har varit milda vintrar flera år i rad nu. Ofta har Täbyborna fått vänta långt in i januari på kyla och snö.

Men en sak verkar vädret inte kunna påverka: intresset för skidåkning.

Vid vita vintrar så dras det runt 35 kilometer spår i kommunen. Men det kräver ju snö.

För ett antal år sedan fanns det även planer på att bygga en skidtunnel vid Ullnasjön. Tanken var att den skulle bekostas av en privat aktör, men de fick problem med finansieringen.

– Det fanns en aktör som hade stora planer, men så kom finanskrisen. Efter det återkom de aldrig, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).

Just nu pågår ett arbete med att ta fram en detaljplan för området, men om det kommer att ingå en skidtunnel där är högst oklart.
Men varken snöbrist eller spruckna drömmar om skidtunnlar verkar kunna kväsa Täbybornas vilja att åka skidor. I stället söker sig många sig till konstsnöspåret som läggs vid Arninge golfbana.

Förra vintern fick anläggningen närmare 50 000 besök, och anläggningen var också den överlägset mest besökta på hemsidan www.skidspar.se.

– Det är roligt, framgång föder framgång, och vi som engagerar oss i det här vill hela tiden utveckla och göra det bättre, säger Klas-Göran Ericsson ordförande för föreningen Täby konstsnöspår som driver anläggningen.

I år är man bättre rustade än någonsin. Inför säsongen har Täby konstsnöspår investerat närmare två miljoner kronor. För det har de bland annat fått två nya snökanoner och en ny pistmaskin.

– Pistmaskinen har använts uppe i Vasaloppet. Den har bara gått i cirka 2000 timmar och vi bedömer den nästan som ny. I Vasaloppet vill de bara använda de bästa maskinerna, så vi ser väldigt mycket fram mot att få den, säger Klas-Göran Ericsson.

Vid kraftiga snöfall åker de ut och spårar med fyrhjuling, men för att de ska kunna göra konstsnö och gå ut med pistmaskinen krävs det rätt förhållanden.

– Folk tror att det bara är att åka ut och sätta igång, men så enkelt är det inte. Det måste vara tjäle först, annars ligger inte snön kvar, säger Klas-Göran Ericsson.

Som det ser ut hoppas de kunna lägga ordentliga spår till januari. Några särskilda målsättningar när det gäller besökarantal finns inte enligt Klas-Göran Ericsson. Han menar att fler besökare inte enbart är positivt, eftersom det gör spåren trängre. Helst skulle de vilja ha egen mark där de kan dra längre spår för att ge fler möjlighet att åka. Intresset lär i varje fall inte vara mindre i år.

– Folk började lösa säsongskort så fort de får se snö, långt innan vi öppnat, säger Klas-Göran Ericsson.

Fakta

Här kan du åka skidor i vinter

Täby IP
Här startar tre spår, elljusspåret på två och en halv kilometer och två andra spår på fem respektive tio kilometer. Spåren här ansluter till milspåret från Skavlöten.

Skavlöten
Från Skavlöten går Elljusspåret på två och en halv kilometer, gula spåret på fem kilometer och det gröna spåret på tio kilometer. Det spåras även ner timö Rönninge by. Vid kalla vintrar när det frusit rejält kan det även ordnas skidspår på Rönningesjön.

Ensta
Här prepareras det gula spåret på fem kilometer och det gröna spåret på tio. Elljusspåret på två och en halv kilometer spåras inte.

Arninge golfklubb
Här anläggs ett konstsnöspår av den ideella föreningen Täby konstsnöspår. Målsättningen är att få spår på två kilometer och fyrahundra meter. De kan nyttjas mot en avgift.

Tibblevallen
På Tibblevallen kan ett spår läggas på löparbanorna, det blir då 400 meter långt.

Jarlabankes golfbana
Här brukar Sven Erik Evén, som driver golfbanan, dra spår. Det är cirka fem kilometer långt.