Skidspåren går utanför dörren

”Det är ett privilegium att bo så nära spåren”, säger Ryszard Breymas i Björkhagen.
”Det är ett privilegium att bo så nära spåren”, säger Ryszard Breymas i Björkhagen.
Utförsåkning i Hammarbybacken, bra längdspår konstis.

När det kommer till vintersport är Skarpnäcks stadsdel unikt i kommunen.

Grenarna på träden som kantar skidspåret längs Kärrtorps IP har ett decimetertjockt snötäcke över sig. Landskapet ser ut att vara hämtat ur en vintersaga. En av dem som spänt på sig skidorna den här eftermiddagen är Ryszard Breymas, 63.

Han bor i ekobyn i Björkhagen sedan 1995 och spåren går mer eller mindre genom hans trädgård.

– Jag åker tre fyra gånger i veckan. Så fort jag tittar ut och ser någon åka blir jag också sugen. Det här är ett paradis om man gillar skidåkning säger han.

De stora snömängderna som har fallit över söderort under december har resulterat i många klagomål på usel snöröjning. Men det innebär också många möjligheter för den som vill ägna sig åt vintersport. I Skarpnäck finns dessutom en variation som inte finns någon annanstans i Stockholms stad.

Utöver spåren i Nackareservatet finns även längdåkningsmöjligheter i Bagisskogen mellan Bagarmossen och Skarpnäck.

– Sedan har vi faktiskt ett ganska tappert gäng som åker runt Skarpnäcks sportfält i gatlampornas sken och tränar inför Vasaloppet, säger Agneta Thalin, som är aktiv i Friluftsfrämjandet och jobbar på en Ur- och skurförskola.

På luciadagen öppnade Hammarbybacken sin första nerfart för säsongen. Nästa mål är att öppna barnbacken, som brukar dra mycket folk, men när det kan ske är ännu oklart. Det krävs minst fem minusgrader i några dagar.

Den som vill åka skridskor kan eventuellt prova lite försiktigt vid Hellasgården och på Ältasjön i slutet av den här veckan, enligt Anders Tysk, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Då har förhoppningsvis snön hunnit smälta ner i isen och skapat fin blankis.

Om man inte vågar sig ut på sjöarna finns det banor med konstis. Vid Kärrtorps IP har hockeyklubben Nordia Hockey anordnat populära skridskodiskon på lördagkvällar i tio år – ibland kommer det så många som 200 personer.

– Vi spelar musik och säljer korv och hamburgare. Det är mycket barnfamiljer som kommer hit och folk åker både från hela söderort och norrort. Det har ploppat upp en del skridskodiskon på andra håll men då är det i ishallar, det är inte alls samma sak som att vara utomhus, säger Mattias Persson, ordförande i Nordia Hockey.

Fakta

Ägnar du dig åt vintersport?

Ann Öman, 66, Enskededalen: ”Jag åker skidor när det går och även skridskor. Det är fantastiskt att kunna göra det här. Jag hoppas att de inte förtätar så att varenda liten skogsdunge försvinner.”
Mathias Persson, 48, Bagarmossen: ”Ja, jag åker framför allt längdskidor i Nackareservatet men även i Ågesta och Tyresö. Att det är så nära till naturen är en av anledningarna till att vi flyttade hit från början.”
Doris Göransson, 73, Björkhagen: ”Nej, jag har nyligen fått nya knän. Men tidigare åkte jag skidor. Det är härligt att det finns så bra möjligheter till vintersport här.”
Emelie Asplund, 20, Kärrtorp: ”Det händer att jag åker skridskor för skojs skull med vänner. Förra året åkte vi på den spolade grusplanen i Kärrtorp. Jag brukar träna på gym och gör det även på vintern.”