Skidtunnel i Lida kan öppna för spa

"Skidome" i Götborg. Här åker skidåkare bredvid fotbollsspelare.  Foto: Serneke Bygg
"Skidome" i Götborg. Här åker skidåkare bredvid fotbollsspelare. Foto: Serneke Bygg
Vinter i Lida - snart året om?
Vinter i Lida - snart året om?
Bygget av en skidtunnel i Lida skulle kunna öppna möjligheter för en spa-anläggning i området.

– Nedkylningen ger överskottsvärme som kan värma upp pooler eller andra anläggningar, säger Leif Wallin, chef på Lida friluftsgård.

Botkyrka kommun utreder just nu om det är lönt att låta bygga en skidtunnel vid Lida friluftsgård. Nästa vecka åker representanter för kommunen och det kommunala bolaget Upplev Botkyrka AB till Göteborg för att studera ”Skidome”, en anläggning för skidåkning inomhus.

– Vi vill ha svar på hur mycket de tjänar och vad det kostar att driva anläggningen. Vi vill också veta vad de drar in pengarna på, säger kommunens projektledare Krister Stralström.

Visar studierna att det finns möjligheter att tjäna pengar även i Lida vill kommunen att privata investerare bygger och driver en skidtunnel.

– Den som bygger en skidtunnel kan även behöva ge sig i kast med andra saker för att få ett helhetskoncept, säger Krister Kalte, vd på Upplev Botkyrka AB.

Moderaterna i Botkyrka vill gärna se att en privat entreprenör bygger ett spa vid Lida friluftsgård, och har motionerat om att kommunen ska utreda förutsättningarna. Partiet skriver att de ser framför sig ”inomhusbad med tillgång till bastu, bassäng och mindre pooler – men även gärna ett kallhusbad som kan användas under sommarperioden.” Nu svarar den rödgröna majoriteten att de gärna ser att Lida utvecklas, men att Upplev Botkyrka AB hanterar den frågan bäst.

Leif Wallin på Lida friluftsgård berättar att kylanläggningen som behövs för att ha snö i en skidtunnel producerar stora mängder värme som kan användas till andra anläggningar.

– Det skulle ge alla möjligheter till exempelvis en simanläggning och ge ett nollsummespel i energianvändningen, säger han.

Upplev Botkyrka AB har dock inte börjat utreda frågan om ett spa. Först väntar svar på om det ska bli en skidtunnel eller inte i Lida.

Studien tros vara klar i början av nästa år.

– Då hoppas jag att det finns något att presentera för politikerna, säger Krister Stralström.