ANNONS

Skidtunneln i Lida ska utredas på nytt

Skidtunneln i Lida riskerar att stå Botkyrkaborna dyrt. Men både Botkyrkas styre och Moderaterna vill utreda frågan vidare.

Tullingepartiet vill slopa projektet.
ANNONS

– Vi efterfrågade ju en risk­analys och ett underlag för att verkligen kunna göra en bedömning. Men vi har inte fått alla svar som vi behöver ha, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nyligen lämnade konsultbolaget PWC en rapport som visade på stora ekonomiska risker för kommunen som antingen delvis eller helt kan komma att finansiera projektet.

Bland annat menade de att man varit för optimistisk när man räknat på antal sålda åkpass och personalkostnader.

Samtidigt är många av uppgifterna svårbedömda eftersom det inte finns några helt jämförbara anläggningar i Sverige. Men Tullingepartisten Anders Thorén tycker att rapporten talar sitt tydliga språk.

– Kalkylen är alldeles för optimistisk. Spara skattebetalarnas pengar och satsa på någonting annat i stället.

Sedan 2013 har kommunen lagt 692 000 kronor på utredningar om Lida och skidtunneln. Bara PWC:s rapport kostade kommunen 300 000. Men Katarina Berggren håller inte med om att projektet bör slopas.

– Jag tycker att Tullinge-partiet borde vara så pass seriösa att de kan invänta tills vi har tillräckligt beslutsunderlag innan de tar ställning, säger hon.

I PWC:s rapport skriver konsulterna att man bör överväga paketlösningar för att locka fler till Lida. Moderaterna har tänkt i samma bana och har lagt in en motion om att låta privata aktörer bygga spa- och konferensanläggning i anslutning till en eventuell skidtunnel.

– En skidtunnel i sig har inte tillräcklig dragningskraft för att locka tillräckligt många till Lida, men i kombination med spa tror vi att fler skulle ta sig dit, till exempel över en helg, säger Jimmy Baker (M).

ANNONS

Även Moderaterna välkomnar en ny utredning och står bakom bygget av en skidtunnel, så länge inte kommunen får för stora kostnader. Och Katarina Berggren stänger inte dörren för att utveckla Lida ännu mer.

– Vi måste se över om en skidtunnel kan bli verklighet innan vi kan gå vidare med den typen av utveckling. Men vi är öppna för fler idéer, säger hon.

Fakta

Kommunen avbröt upphandlingen 2014

Kommunen har sedan 2007 arbetat med idén om skidtunneln i Lida.

I juni 2014 avbröt kommunstyrelsen upphandlingen. I samband med det beställde de konsultrapporten från PWC för att bedöma ekonomin för att driva Sthlm Skicenter.

Ett år senare beslutar man att göra ytterligare en utredning, för att ta fram hur mycket tunneln kommer att kosta.