Vitt skilda bilder – upplagt för het politisk höst

Ett år efter valet Nils Jönsson Solna
Mitt i följer upp det politiska läget ett år efter valet 2018.
En blågrön majoritet styr i Solna. Ett år in i mandatperioden är MP nöjda med att ha satt en grön prägel på politiken. Återstår att se hur stort utrymme gröna frågor får i nästa budget.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) sitter i mitten på första raden, mellan Miljöpartiets Berhard Huber och Victoria Johansson. Det är den 15 oktober 2018 och bilden tas efter veckor av förhandlingar som mynnar ut i att M, C, KD och L bildar styre – ihop med MP.

Ett år senare är M som största parti och MP som nykomling i styret efter 20 år i opposition nöjda med vad majoriteten har levererat. Mellan den bilden och vad oppositionen anser är det en avgrund. Oppositionens ledande namn ger majoriteten underkänt i fråga efter fråga.

Klart är i alla fall att MP pressat styret mot en grönare inriktning. Pehr Granfalk hävdar till och med att det har genomförts mer klimatpolitik än utlovat. Och visst, ett gäng välbehövliga miljoner mer till cykelbanor, fokus på att minska tunga transporter till Arenastaden och en kommande klimatstrategi har klubbats. Klimatstrategin sätts det föresten redan stort hopp till, trots att den ännu inte är färdig.

Det finns gröna områden där det inte har hänt lika mycket. Solceller bland annat. Redan 2008 ville Solna utmana andra kommuner och gå före i utvecklingen. Facit elva år senare: Sådär. Året som har gått har inte inneburit några banbrytande beslut om solceller. Medan kommunen fortfarande överväger lämpliga tak för montering är det i stället enskilda bostadsrättsföreningar i Solna som har tagit på sig ledartröjan och under året jobbat fram stora satsningar.

Skola, förskola och bostadsbyggande blir högintressanta frågor framöver, liksom att följa hur stort utrymme klimatet får i nästa års budget och om Solna fortsatt håller sig bland de kommuner i landet med lägst skattesats. Det är med andra ord upplagt för en het politisk höst när mandatperioden nu rullar vidare.

Sedan valet har tiggeriförbud varit på tapeten i en lång rad kommuner. Solna är inget undantag. För SD är det en av hjärtefrågorna. Partiet sträcker sig till att det är en av de allra viktigaste lokala frågorna. Partiet hoppas framförallt få med sig M på tåget. Hittills har det blivit kalla handen och det ser ännu ut att vara långt till en majoritet i fullmäktige.

Fakta

Så styrs Solna

I valet för ett år sedan blev Moderaterna på nytt största parti. M styr tillsammans med Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Dessa har tillsammans 35 mandat i kommunfullmäktige och majoritet i nämnder och i kommunstyrelsen.

Mandatfördelning i Solnas fullmäktige:

  • Moderaterna 19
  • Liberalerna 5
  • Miljöpartiet 5
  • Centerpartiet 4
  • Kristdemokraterna 2
  • Socialdemokraterna15
  • Vänsterpartiet 6
  • Sverigedemokraterna 5
Källa: Solna stad