Stora skillnader i lärarnas behörighet – så ser det ut i Farsta

Skola, klassrum.
Skillnaden mellan andelen behöriga lärare är stor på olika skolor i söderort. Se listan över hur det ser ut i din skola.
Skolstarten är här för barnen i Farsta – men skillnaden mellan lärarnas utbildning på olika skolor är stor.
På Farsta grundskola är 96 procent av lärarna behöriga.
– Det är jätteviktigt. God undervisning och skickliga lärare hänger ihop, säger rektorn Cathrine Sahlsten.

I dag, måndag, börjar höstterminen för skolbarnen i Stockholm. Men skillnaden mellan lärarnas utbildning är stor bland grundskolorna i Farsta. Det visar statistik från Skolverket över läsåret 2018/19, som baseras på antalet lärare med heltidstjänster i oktober 2018.

De skolor i Farsta där flest lärare är behöriga är Friskolan Hästens och den kommunala Kvickentorpsskolan, där alla lärare har en pedagogisk utbildning. På bottenplats i stadsdelen hamnar friskolan Primaskolan Farsta där drygt 64 procent av lärarna är behöriga.

Farstarektor: ”Behörighet jätteviktigt”

På kommunala Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser har 96 procent av lärarna en pedagogisk högskoleexamen.

– Det är jätteviktigt med behöriga lärare. God undervisning och skickliga lärare hänger ihop, säger rektorn Cathrine Sahlsten.

Farsta grundskola

Farsta grundskola har 96 procent behöriga lärare. Foto: Mattias Kamgren.

Enligt rektorn har det varit positivt att vara en relativt ny skola, där lärarna ser möjligheten att få vara med och bygga upp skolan från början. Samtidigt arbetar man också medvetet med rekryteringen.

– Vi försöker ta hjälp av HR-avdelningen för att få bra annonser. Det kommer också tips via medarbetare som känner någon – vi har goda medarbetare här så det hjälper till, säger Cathrine Sahlsten.

Friskolor i topp – och i botten

Även i resten av söderort skiljer sig behörigheten hos lärarna. Bland de skolor där hundra procent av lärarna är behöriga finns Jorielskolan i Älvsjö och Magitaskolan i Hägersten-Liljeholmen.

På bottenplats kommer friskolan Alla Nationers Fria Skola i Skärholmen där knappt 39 procent av lärarna är behöriga med en högskoleexamen.

Därefter kommer friskolorna Elma School i Enskede-Årsta-Vantör, Novia Engelska skolan i Hägersten-Liljeholmen, Södermalmskyrkans Kristna skola i Skarpnäck och Studemaskolan i Enskede-Årsta-Vantör, där mindre än hälften av lärarna har behörighet.

Så många lärare är behöriga på din skola

* Skolan har examinerade lärare från såväl Sverige som andra länder i enlighet med undantag från krav på enbart svensk lärarlegitimation.

Här är antal elever per lärare högst

Skillnaderna mellan skolorna i söderort är också stora när det kommer till antalet elever per lärare. Den skola där antalet är allra högst är friskolan Filosofiska i Skarpnäck med drygt 25 elever per lärare.

Därefter kommer kommunala Sandåkraskolan i Sköndal med nära 20 elever per lärare och friskolan Internationella Engelska Skolan i Enskede med 19 elever per lärare.

På Farsta grundskola, som har nära 14 elever per lärare, anser rektorn att även andra yrkeskategorier behövs inom skolan.

– Vi kompletterar med socialpedagoger, kuratorer och resurspedagoger som kan förstärka utbildningen för våra elever, säger rektorn Cathrine Sahlsten.

Så många elever per lärare har din skola

* Skolan har examinerade lärare från såväl Sverige som andra länder i enlighet med undantag från krav på enbart svensk lärarlegitimation.