Skimrande kulturhus ska locka nya besökare

Bibliotekschefen Magnus Carlberg i den nya salen som kan fungera för såväl teater, film och föreläsningar. Här finns plats för 120 sittande åskådare.
Bibliotekschefen Magnus Carlberg i den nya salen som kan fungera för såväl teater, film och föreläsningar. Här finns plats för 120 sittande åskådare.
Det fyrkantiga brunskimrande kulturhuset i Kungsängen står snart klart för invigning.

– Nu har vi chans att skapa något riktigt fint här, säger bibliotekschefen Magnus Carlberg.

Han står på vita täckande papper och runt omkring honom fixar byggarbetare med brandskydd och elektronik. Invigningen nu på lördag närmar sig, innanför husets stora glasfönster luktar det målarfärg.

Magnus Carlberg säger att tidsramen varit tajt och att allt inte kommer att vara i ordning till den 6 september då dörrarna slås upp.

– Men det brukar ändå gå fort att färdigställa det sista. Ytskiktet är i stort sett klart.

Upplands-Bro har satsat 104 miljoner kronor på detta sex­våningshus som egentligen är en tillbyggnad av det befintliga kommunhuset i centrum. Det finns ett tunt kopparnät i glasfönstren vilket skapar ett rostbrunt skimmer.

– Det är väldigt vackert och skapar ett behagligt ljus. Det ger ett solskydd så att man inte behöver några markiser. När insidan är upplyst av lampor på kvällarna ser man in, säger Magnus Carlberg.

Det första som besökarna möts av vid huvudentrén är ett kafé. Det öppnar senare i höst.

– Man ska kunna ta med sig en tidning eller en bok från bibblan och sätta sig på kafét och läsa. Det går också bra att ta med sig kaffekoppen in på biblioteket.

Biblioteket upptar två våningar varav den ena är till för barn och ungdomar.

För att underlätta för småbarnsföräldrar kommer biblioteket bland annat att tillhandahålla en mikrovågsugn för uppvärmning av mat och välling. Det blir även en bebishörna.

En entré från Kyrkbacken leder in till ett våningsplan med en bild- och formverkstad samt ett stort mötesrum. Denna sal ska användas till kommunfullmäktiges möten men passar även som teaterlokal och biosalong.

Magnus Carlberg menar att fler upptäcker kultur om konstnärliga uttryck samlas på ett ställe.

– Människor kan vara ovana vid att ta del av kultur. Ett sådant här hus kan bidra till att överbrygga barriärer, säger han.

Fakta

Flera veckor av sprängningar

Det första spadtaget på kulturhuset togs i april förra året. För att kunna bygga även under marknivå krävdes flera veckors sprängningsarbeten.

Torget utanför ska också rustas upp, men arbetet har fördröjts. Kommunen har avsatt 13 miljoner kronor, men det enda anbud som kom in var nästan dubbelt så dyrt.

Källa: Upplands-Bro kommun