Skinkan tog slut på direkten

Inte ens första advent och ekoskinkan på Husa gård är slut för länge sedan.

- Verkar som om folk satt vid sina datorer och väntade när vi släppte skinkorna, säger ekobonden Staffan Ahrén.

På lördag hålls öppet hus på Husa gård i Brottby. Här slaktas och säljs ekologiskt kött från gårdens djur.

Det var splitt nya ladugården för gårdens 60 kor som bonden Staffan Ahrén ville visa upp.

– Sedan bjöd vi också på köttgrytor i all enkelhet.

– Det är en lösdriftsladugård, här går hela gänget fritt tillsammans, säger han.

Det är en stor byggnad som syns långt.

– Jag blev själv förvånad. Den syns ända från Brottby, säger Staffan Ahrén.

Är korna själva nöjda då?

– Det är litet svårt att få ett artikulerat svar från dem. Men de ser glada ut.

Även om korna var i fokus i lördags är det ett annat ljus som är på tapeten på Husa gård just nu – grisarna.

Härom veckan släppte gården webbeställningen på gårdsslaktad julskinka. Varenda skinka var tingad på mindre än två timmar, enligt Staffan Ahrén.

– Förut har det tagit några dagar. Det verkar nästan som om folk satt vid sina datorer och väntade, säger han.

För den som vill och har plats för mycket kött i frysen finns dock fortfarande möjligheten att köpa en fjärdedels gris. Då finns skinkan med som en del.

Staffan Ahrén och Husa gård kan se tillbaka på en tuff tid. I våras fick gårdens slakteri hård kritik av Livsmedelsverket. Det gick så långa att Livsmedelsverket stängde slakteriet på grund av bristande hygien. Bland annat hittades tarmbakterier på djurkropparna.

– Det är aldrig någon som blivit sjuk av att äta någonting härifrån. Men allt kött som äts är såklart rent, säger Staffan Ahrén.

Fortfarande gör Livsmedelsverket inspektioner i samband med slakt.

– Veterinären är alltid den sista som tittar på köttet innan man får använda det. Vi kan bara följa deras anvisningar och försöka bli bättre. Visst finns bitterhet och jag har synpunkter på deras agerande. Men dem håller jag för mig själv, säger han.