Nu är skinnskallarnas samlingspunkt borta

Vid Mukbrohamnen låg helikopterplattan, som varit en samlingspunkt för skinnskallar.
Vid Mukbrohamnen låg helikopterplattan, som varit en samlingspunkt för skinnskallar.
Helikopterplattan i Gamla stan var länge ett tillhåll för skinnskallar.
Men nu är det slut med det.

Helikopterplattan i Gamla Stan, vid Munkbrohamnen, är kanske mest känd för att ha varit ett tillhåll för stökiga skinnskallar. Men nu är det definitivt slut med det, eftersom plattan inte längre finns kvar.

Vid årsskiftet sade Arlanda helikopter upp avtalet rörande helikopterplattan. Plattan är nu flyttad – och ska skrotas.

Helikopterplattan vid munkbron

Här har helikopterplattan legat. Illustration: Mitt i

”Efter avstämning med sina uppdragsgivare (landstinget) så återkom Arlanda helikopter i december 2017 med besked om att helikopterplattan inte skulle vara aktuell att användas framåt i tiden och att de inte var intresserade av att köpa loss helikopterplattan”, skriver Tor Wildenstam, Stockholms hamnars chef för innerstans kajer, i ett mejl till Mitt i.

Helikoptrar som behöver landa kan instället göra det i Riddarfjärden, då Arlanda helikopter har fortfarande nyttjanderätt för vattnet.

Tillhåll för våldsbejakare

Helikopterplattan har länge varit känt som ett tillhåll för skinnskallar. På 1980-talet kunde flera hundra mötas här, vittnar den före detta skinnskallen Kent Lindahl i en intervju med Metro.

– Vi söp enorma mängder och slogs minst en gång i veckan. Jag fick en kick av att slåss, det går inte att förneka, sa Kent Lindahl till Metro i samband med att dokumentären ”Skinheads – 25 år senare” släpptes 2013.

Även i början av 2000-talet rapporterades det om att helikopterplattan återigen blivit ett tillhöll för skinnskallar.

Enligt en polis som SR Stockholm pratade med i augusti 2003 söp sig många av skinnskallarna redlöst berusade, ofredade människor som gick förbi och misshandelsfall inträffade också.

Fakta

Skinnskallar i Sverige

Skinheadkulturen kom till Sverige från den engelska arbetarklassen.

Här förknippas skinnskallarna ofta med avrakat huvudhår, militant klädsel, kängor och aggressivt uppträdande.

Grupperna var ofta våldsamma och uttalat rasistiska.

Många skinheads har också tagit klivet över till nynazistiska rörelser. Men skinheads är ingen enhetlig rörelse utan spretar åt många, andra grupper drar snarare åt vänster eller är helt opolitiska.

Källa: Nationalencyklopedin, Metro