70-åriga Anders skivdebuterar – gör musikkarriär på Spotify

Anders Gratte.
Ålstensbon Anders Gratte trivs i studion.
Många när drömmar på ålderns höst. Anders Gratte gjorde verklighet av sin efter pensionen och spelade in ett album. Nu klättrar hans låtar på listorna.
– Att det skulle gå så här bra kunde jag aldrig tro, säger han.

Det hör inte till vanligheterna att en 70-åring skivdebuterar, men Anders Gratte, som bor i Ålsten, är heller ingen vanlig pensionär. Han har alltid varit aktiv och jobbat in i det sista, men en stroke 2017 förändrade allt. Plötsligt tvingades han träna på att sjunga igen, en hobby som han har haft hela livet.

– Jag har alltid sjungit så det var riktigt jobbigt i början. Jag fick byta kör för jag fixade det inte, säger Anders Gratte.

Trots svårigheterna gav han inte upp om sången. Samtidigt gick dottern Matilda, som är sångerska, musikproduktionsutbildning. Båda behövde ett projekt. Anders tog tåget till henne för att öva på sången och tillsammans skapade de i skolans studio.

Anders Gratte och dottern Matilda.

Anders Gratte och dottern Matilda.

Nu har han spelat in fyra covers. Och plötsligt hamnat på spellistor med EP:n ”Älskade sånger”. En av dem är klassikern ”Waltzing Matilda”.

– Det har varit trevligt att få göra gemensam sak med dottern, men vi har nog mest sett det som ett familjeprojekt. Därför blev jag förvånad över att folk verkar tycka om låtarna så mycket, säger Anders Gratte.

”Förverkliga drömmarna”

Många när drömmar om vad de ska göra när de slutar jobba. Anders Gratte vill ge styrka till nyblivna pensionärer att våga göra slag i saken och pröva vingarna även sent i livet.

– Det finns så mycket kvar att upptäcka, säger han.

Själv tackar han stroken för sin nya bana i livet.

– Den fick mig faktiskt att genomföra det här. Jag behövde det. Men att det skulle gå så här bra kunde jag aldrig tro, säger Anders Gratte.