ANNONS

Färre älgar skjuts i år – efter förra sommarens värmebölja

Jägare Joachim Krylborn i Västerhaninge
Jägaren Joachim Krylborn i Haninge-Tyresös jaktsektion är bekymrad över älgarnas sämre förutsättningar att hitta mat i skogen.
Älgjakten närmar sig. I år får färre älgar skjutas i Haninges skogar.
Men trots allt gäller det att vara försiktig om man befinner sig i skogen i jakttider.
– Det är dumt att krypa runt och leta svamp i bruna kläder. En röd toppluva är bättre, säger Tobias Hjortstråle på länsstyrelsen.
ANNONS

Den 14 oktober inleds älgjakten. Jämfört med i norrort jagas relativt få älgar i Haninges trakter.

49 älgar får skjutas i år, i de stora jaktdistrikten på Södertörn. Det kan jämföras med exempelvis Södra Roslagen där länsstyrelsen vill att 174 älgar skjuts av.

Årets kvot på 49 älgar är också färre än förra året, då länsstyrelsen beslöt att 67 älgar fick skjutas. (Sedan sköts i själva verket 41 älgar.)

Många älgkor utan kalv

Den minskade kvoten beror på helt enkelt på att älgstammen har minskat, delvis som en följd av förra sommarens värmebölja.

– Värmen slog hårt på älgarna, de var inte vana vid det.

Christer Berggren

– Värmen slog hårt på älgarna, de var inte vana vid det. Jag tror inte heller att parningen gick så bra, vi har sett många kor som inte har någon kalv. De lyckades inte fortsätta graviditeten då det fanns för lite foder, på grund av värmen, säger Christer Berggren, viltvårdare på Haninge kommun.

Så många älgar får skjutas

Tilldelning per älgförvaltningsområde i Stockholms län jaktåret 2019-2020, antal djur. Källa: Länsstyrelsen

Joachim Krylborn, styrelseledamot i Haninge-Tyresös sektion i Jägareförbundet, betonar vikten av att det finns mat till älgarna i skogen.

ANNONS

– Vi i Jägareförbundet är bekymrade över tillgången till foder. Det är viktigt att skog, naturvård och jakt förvaltas ihop. Älgen är en jätteviktig resurs i naturen, säger han.

Jakten skyddar skogen

En orsak till att älgjakt bedrivs är att tallskogen tar för mycket skada annars. Älgarna käkar mycket tall på vintern och med för stora skador får skogsbolagen för lite virke.

På vintern är det unga tallar på menyn

Tobias Hjortstråle

– På sommaren äter älgarna rönn, blåbärsris och annat gott. Men på vintern är det unga tallar på menyn. För att vi ska kunna avverka skog om 70 år behöver vi unga tallar som får växa upp, säger Tobias Hjortstråle på Länsstyrelsen i Stockholm.

Älgjakten startar.

Älgjakten startar 14 oktober.

Bli inte förväxlad med vildsvin

Han uppmanar till viss försiktighet bland de som rör sig i skog och mark under älgjakten.

Färggranna kläder är att föredra – annars kan du bli tagen för ett villebråd.

– Det är dumt att krypa runt och leta svamp i bruna kläder. Då finns det en risk att jägaren ser fel på dig och ett vildsvin. En röd toppluva eller en röd jacka, färggranna kläder, är bättre. Man ska ge sig till känna om man går ut i skogen under jakten och gå fram och prata med jägarna också. Då kan man röra sig ganska riskfritt i skogen, säger Tobias Hjortstråle på länsstyrelsen.

Ingen panik!

Men ingen panik. Allvarliga olyckor är ytterst sällsynta.

– På nationell nivå har vi någon dödsolycka varje år. Men det är ofta jägare som skjuter sig själva eller skadeskjuter en annan jägare. Det slarvar med säkerheten. Att allmänheten blir skjuten är väldigt sällsynt, säger Tobias Hjortstråle.

Älgjakten håller på till den sista januari. Enligt länsstyrelsen brukar hälften av alla älgar skjutas de första två veckorna, alltså i oktober.

Skador på skogen

Skador på ung tallskog samt återplantering per älgförvaltningsområde i Stockholms län jaktåret 2019-2020, i procent. Källa: Länsstyrelsen