Skjuten i benet och dumpad i skogen

Mannen blev hämtad i Bro – sedan sköts han med två skott i benet.

Därefter lämnades han i ett skogsparti med en telefon i handen.

Nu har fyra män åtalats för grov misshandel och ­vapenbrott.

”Ja, hejsan. Du, jag har blivit skjuten några gånger i benet.”

Samtalet kom in till SOS Alarm den 12 juni i år. Mannen som ringde låg i en skogsdunge i Alby och blödde från ena benet. Han visste inte exakt var han befann sig.

”Jag är ner mot sjön typ, ner för backen … Hur kan ni hitta mig?”, sa mannen som hör hemma i Bro.

Medan ambulans åkte ut hade mannen kontakt med en sjuksköterska. Han blev allt tröttare och oroligare.

Förbipasserande hjälpte honom att få stopp på blödningen och mötte även ambulansen för att visa vägen.

Den skjutne mannen fördes till sjukhus där han sövdes och opererades för bland annat benbrott.

Nu har fyra män mellan 20 och 34 år åtalats för grov misshandel och vapenbrott. Enligt åklagaren ska det hela ha handlat om en obetald skuld på 14 000 kronor. De åtalade nekar till brott.

Målsäganden har dock identifierat dem. Han menar att de är personer som han varit mer eller mindre bekant med sedan långt tillbaka. I skogen där han blev skjuten hade de åkt pulka och lekt som barn.

– Målsägandens mamma har berättat hur männen sökt hennes son. Hans flickvän har också uppgett att två av männen kom och hämtade honom i hans hem den aktuella dagen. Vi har även sett över telefontrafiken männen emellan, säger åklagaren Nils Lundberg.

Han har yrkat på synnerligen grov misshandel, vilket innebär en straffskala på mellan fyra och tio år. Försök till mord tyckte han ­däremot inte var aktuellt.

– Målsäganden blev skjuten en bit in i skogen men sedan flyttad till en plats som var mindre enslig. Dessutom fick han tillbaka sin mobiltelefon.

Mellan 2009 och 2011 inträffade en rad fall av benskjutningar i Botkyrka där Brobon hittades skadad. Därefter lugnade det ner sig, enligt Torsten Alm vid polisen i Södertörn.

– Många kriminella tror att det här är ett bra sätt att varna eller straffa någon på. Men det kan vara förenat med livsfara. Träffar man en kroppspulsåder i benet kan offret snabbt förblöda, säger han.