Skjuter på perrongen – med 1800-talsrevolver

Kort innan skottet avlossas flyr en person från den ilskna 50-åringen.
Kort innan skottet avlossas flyr en person från den ilskna 50-åringen.
Revolvern av årsmodell 1887.
Revolvern av årsmodell 1887.
Kulan spräckte glaset ovanför trappan ner till tunnelbanans entré.
Kulan spräckte glaset ovanför trappan ner till tunnelbanans entré.
Uppretad och med femton starköl i kroppen drog mannen fram en 1800-talsrevolver och sköt – mitt bland folk på perrongen i Farsta.
Nu har hovrätten fastställt domen: 8 års fängelse för mordförsök

50-åringen gick till Sky Bar – bänkarna på perrongen i Farsta – bärande på en skarpladdad revolver från 1887.  När de andra som var där envisades med att kalla honom för ett nedsättande öknamn — trots att han sagt ifrån – löste han det på klassiskt vilda västern-manér: Genom att dra sin puffra och trycka av.

skarmavbild-2016-12-12-kl-15-36-59

Trots åldern fungerade skjutvapnet som det skulle. Kulan spräckte glaset bakom bänken där två personer satt. Enligt polisens utredning gick skottet mellan deras huvuden, ungefär en decimeter från att träffa.

Händelsen inträffade den 9 juli. Den vapenintresserade Farstabon dömdes av Södertörns tingsrätt till åtta års fängelse för bland annat mordförsök, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Den dömde överklagade – han medgav bara vapenbrott.

Vid rättegången sa han att han känt sig mobbad av de andra på Sky Bar och sköt in i glasrutan för att ”manifestera och få tyst på dem”. Han uppgav att han är en hyfsad skytt som ”brukar träffa det jag siktar på” och att det alltså aldrig var meningen att träffa någon person.

Tingsrätten menade dock att han mycket väl kunde ha dödat någon – inte minst eftersom han hade druckit 15 starköl och var påverkad av narkotika. Hovrätten har nu fastställt domen.

Efter händelsen på perrongen hittade polisen två gevär hemma hos 50-åringen som han saknade tillstånd till.

Den dömdes advokat vill inte kommentera hovrättens dom.