”Skjutningarna i förorten är en nationell kris”

Fernando Illezca har gjort kortfilm om det dödliga våldet i förorten.
Fernando Illezca har gjort kortfilm om det dödliga våldet i förorten.
Liljeholmsbon och filmskaparen Fernando Illezca har skapat en kortfilm om hur han tycker att samhället blundar för det dödliga våldet i förorten.
– Jag vill att regeringen ska erkänna att folk dör på våra gator och att det är en nationell kris, säger Fernando Illezca.

En nationell kris. Så beskriver Liljeholmsbon Fernando Illezca de skjutningar som skördar unga offer i förorten. I kortfilmen med samma namn vill han belysa problemen och hur det påverkar människorna runtomkring.

– Det är ett manifest som bryter tystnaden. Jag ville göra något konstnärligt som speglar nutiden. Så när jag ser tillbaka om 20 år så kan jag iallafall säga att jag inte var tyst, säger Fernando.

Inspirationen har Fernando Illezca hämtat från organisationen Förorten mot våld och deras arbete med att få politiker att erkänna skjutningarna i förorten som just en nationell kris. Ett epitet våldet fått ifall det skedde i mer privilegierade områden, enligt Fernando.

– Man måste se de bakomliggande orsakerna till varför de här problemen existerar. Det känns som att människor blundar för problemen och lämnar det till de som bor i förorten att lösa det själva. Regeringen måste erkänna att folk dör på våra gator och att det är en nationell kris.

Fernando tar även upp de psykologiska konsekvenserna för människor runt omkring.

Foto: Fernando Illezca

– Vad gör det här med människorna som ständigt måste förhålla sig till våldet? Barn och ungdomar som måste gå förbi gravljus på väg till skolan. Vi pratar inte om vilka trauman det skapar.

Men filmen är även hoppfull och Fernando Illezca hoppas att den ska få ungdomar att diskutera de svåra ämnena.

– Filmen handlar också om hur vi får makthavare och politiker att lyssna. Och det är en uppmaning till befolkningen att organisera sig och ta plats.