Skogåsbo stöttar kaffeodlare

Georges Sinduhuije framför kaffevagnen i Flemingsberg. Härifrån försöker han och hans kollegor nu sprida det burundiska kaffet i Sverige för att få upp kaffeodlingen i hemlandet.
Georges Sinduhuije framför kaffevagnen i Flemingsberg. Härifrån försöker han och hans kollegor nu sprida det burundiska kaffet i Sverige för att få upp kaffeodlingen i hemlandet.
Bakom en nyöppnad kaffevagn vid Flemingsbergs station döljer sig ett ambitiöst projekt.

Hjälp till lokala odlarkooperativ i Burundi – via svenska kaffekoppar.

– Sverige är en jättemarknad, säger Skogåsbon Georges Sinduhuije.

Tänk på ett typiskt kaffeland och du tänker Italien, Colombia och Brasilien kanske.

Burundi, däremot, lär inte komma högt upp på den listan. Men faktum är att te och kaffe är de största exportvarorna från det lilla östafrikanska landet vid Tangyanikasjön, granne med Rwanda, Tanzania och Kongo.

Till Sverige exporterar man inte, men nu har en grupp svenskar med bakgrund i Burundi bestämt sig för att ändra på den saken – från en liten vagn vid foten av rulltrappan mot Huddinge sjukhus och högskolan.

– Idén är att lansera Burundikaffe i Sverige, för att öka produktionen och exporten i Burundi, säger Georges Sinduhuije.

Platsen är vald på grund av det stora antal människor som passerar här varje dag.

Dessutom bor Georges, som själv kom till Sverige 2002, och ytterligare en av de tio personer som är engagerade i företaget, i Skogås.

– Vi hämtar kaffet själva, direkt från bönderna och har direktkontakt med odlarkooperativen – en av oss är där just nu. Sedan rostar vi det här i Huddinge, hos ett par i Länna som har ett minirosteri, säger ­Georges Sinduhuije.

Sedan början av januari står man nu på plats. De är fyra som turas om att stå i vagnen och kränga kaffe. Alla har kaffeföretagandet som ett sidoprojekt. Idén är att kombinera företagandet i Sverige med att driva utveckling av kaffeindustrin i Burundi.

– Det går att spåra kaffet hela vägen tillbaka till bonden. Vi vill inte bara sälja kaffet utan sätta fokus på människorna bakom, vi vill att de ska få något tillbaka. 10–20 procent av vår utdelning kommer vi att ge tillbaka till odlarna.

Det burundiska kaffet är mjukt och smakrikt, inte så starkt och inte så hårt rostat och det gillar doktoranden Mustafa Ismail som stannar till och köper en kopp bryggkaffe.

– Jag köper alltid en kopp när jag tar tåget. Det är inte beskt men har kraftig eftersmak och en lite sötaktig ton.