ANNONS

Skogåslärare prisas som ”mest punk”

Maria Wiman kramas om av sina elever.
Maria Wiman kramas om av några av sina elever på Östra grundskolan.
Hon uppmuntrar sina elever att kontakta ministrar för att få svar på sina frågor. Under hennes ledning lyckades också en klass få till en förlängning på en tv-serie som annars skulle läggas ner - och för det fick de Huddinges demokratipris.
Nu har Maria Wiman, lärare på Östra grundskolan i Skogås, prisats för sina insatser.
ANNONS

Maria Wiman, lärare på Östra grundskolan i Skogås, fick på en skolmässa i Kista i veckan ta emot det nationella Trevor Dolan-priset, ett stipendium som varje år delas ut till en lärare, pedagog eller skolledare som ”med passionerat ledarskap, civilkurage och värme bidrar till skolutvecklingen”.

– Det här är mitt första nationella pris och en bekräftelse på att jag är på rätt väg. Man behöver inte alltid göra som man gjort tidigare. Det är coolt att vara annorlunda, säger Maria Wiman i ett uttalande.

Tar kontakt med ministrar

Som lärare uppmuntrar hon eleverna att ta kontakt med ministrar och andra makthavare för att få svar på sina frågor. Mitt i Huddinge har tidigare uppmärksammat bland annat när hennes elever på Edboskolan fick svar från inrikesminister Anders Ygerman (S), men också när hennes elever vann Huddinge kommuns demokratipris för sin kamp för en ny säsong av UR-programmet Geografens testamente, som sedan faktiskt blev av.

 

Det engagemanget är något som Lisa Heino, ordförande i The Trevor Dolan Foundation, tar fäste på i motiveringen till priset.

– Maria låter eleverna ta plats, utvecklas och blomstra. Hon finns bredvid, bakom och stöttar om det behövs, men tar aldrig över elevernas egen drivkraft. Hon har en stark tro på eleverna och det ger dem vingar – det är punk i skolvärlden, säger hon i ett uttalande.

ANNONS