Skogen en dålig nödlösning

Bakom Carl-Magnus Wiklund är dagens bouleturnering i full gång när Lokaltidningen Mitt i besöker Byparken.
Bakom Carl-Magnus Wiklund är dagens bouleturnering i full gång när Lokaltidningen Mitt i besöker Byparken.
Boule är en populär sport bland Solnas pigga pensionärer.

Men en turnering kan hålla på hela dagen, och när toan är stängd på fritidsgården är det skogsdungen som gäller.

– Vi kan inte ha det så här, säger Carl-Magnus Wiklund, sekreterare i SPF Solrosen.

Brist på toaletter och nödiga pensionärer är ett akut problem på helgerna då närliggande Byparkens fritidsgård är stängd.

Fritidsgården är nämligen låst och larmad då det inte finns personal där.

Närmaste toalett ligger i Solna centrum eller i Huvudsta centrum. För långt att gå, tycker många parkbesökare, som i stället går upp i buskagen intill.

Den lösningen är de inte särskilt nöjda med.

– Vi ska inte behöva springa upp i skogen för att uträtta våra behov. Det springer dessutom småbarn och leker där. Skogen ska inte vara en pissoar, säger Carl-Magnus Wiklund, sekreterare i SPF (Sveriges pensionärsförbund) Solrosen.

Boulebanan i Huvudsta är välutnyttjad, och förutom SPF Solrosen spelar sex till sju lag där varje vecka. Dessutom kommer lag från Sundbyberg, Rotebro och Vårby.

– Vi vill ha en bajamaja eller en betaltoalett uppställd vid fritidsgården. Den skulle kunna stå intill husväggen. Den skulle även barnfamiljer som besöker parken kunna utnyttja. Med lite god vilja skulle man kunna lösa det här, säger Carl-Magnus Wiklund.

Enligt Roger Markdalen, förvaltningschef vid kultur- och fritidsförvaltningen, har man erbjudit boulespelarna att låna en nyckel till ett omklädningsrum vid isrinken borta vid Paprikaskolan.

– Där finns toaletter som de kan använda, men de har inte svarat på det erbjudandet, säger han.

Att sätta upp en bajamaja som sedan måste städas och underhållas är däremot en fråga för stadsbyggnadsförvaltningen, menar Roger Markdalen.

Carl-Magnus Wiklund tycker inte att erbjudandet om att låna nyckel till omklädningsrummet vid isrinken är något att ta på allvar.

– Det är en gammal skräpbod, en sunkig och nedkladdad byggnad. Man blir rädd att gå in i den miljön. Det är dessutom ett par hundra meter att gå.

Solnas stadsbyggnadschef Kristin Andersson, kan just nu inte ge något klart besked i toalettfrågan.

– Jag vet inte hur man sett på frågan tidigare, men nu när den är uppe så får vi får väl titta på det, säger hon.