ANNONS

Skogen måste städas för att hindra aggressiv bagge

Om inte markägarna rensar upp i skogen kan skadeinsekter få fäste.
Om inte markägarna rensar upp i skogen kan skadeinsekter få fäste.
Minst 250 000 kubikmeter träd har fällts i Stockholms län under stormen Alfrida. Markägarna måste rensa nerblåsta träd – annars kan den aggressiva granbarkborren föröka sig.
– Det är väldigt angeläget att man rensar innan de börja svärma i maj och juni, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
ANNONS

Stormen Alfrida har fällt minst 500 000 kubikmeter träd i Sverige varav minst hälften fälldes i Stockholms län, enligt en preliminär inventering av Skogsstyrelsen. Hårdast drabbad blev Norrtälje kommun.

– Jämför man med exempelvis stormen Gudrun som fällde omkring 75 miljoner kubikmeter är skadorna små på en nationell nivå, men för lokala mark- och stugägare är konsekvenserna stora, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Nordlig vind ställde till det

Han säger att det är svårt att beräkna den ekonomiska förlusten av stormen, men det rör sig miljontals kronor. En orsak till varför skadorna blev så pass stora kan bero på att vindarna kom från norr.

– I Sverige är skogen van vid att vindarna kommer från syd eller sydväst och träden är mer stormfasta när vinden kommer åt det hållet. Vi har också sett att de största skadorna har skett längs med kusten.

Lockar till sig skadeinsekter

Nu är det bråda dagar för markägare att röja upp fallna träd – annars kan den aggressiva granbarkborren börja föröka sig rejält. De kan orsaka stora skador på virket.

– Vi har redan en förhöjd nivå av granbarkborren efter den torra sommaren och det är nu därför väldigt angeläget att man rensar innan de börja svärma i maj och juni. De gynnas av färska fallna träd och de kan ge sig på levande stående träd, säger Hans Källsmyr.

Innan första juli ska det bort

Om skogsägare inte hinner röja upp nyfallna träd kan granbarkborren orsaka mycket större skador än stormen i sig. I somras blev 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i södra Sverige – en volym fem gånger större än stormens Alfrida skador.

Enligt lag så måste skogsägarna forsla bort virket senast den första juli – annars kan de få rättsliga konsekvenser.

– Alla som äger skog måste gå ut och undersöka hur det ser ut. De mindre markägarna som kanske är ovana med den typen av skogsarbete bör höra av sig till sitt ombud och ta kontakt med någon som avverkar skog, säger Hans Källsmyr på Skogsstyrelsen.

ANNONS

Uppmanar till försiktighet

Även privatpersoner som rör sig ute i skogen bör vidta försiktighet eftersom träd kan fortsätta falla.

– Det finns träd som hänger i andra träd och skulle det komma en vindby så kan de blåsa ner.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.