ANNONS

Här ska skogen huggas ner – för lyxradhus

På Tyska Bottens väg i Nockebyhov ska skogsremsan ersättas med lyxradhus och lägenheter.
På Tyska Bottens väg i Nockebyhov ska skogsremsan ersättas med lyxradhus och lägenheter.
Kommunen vill fälla ner den omtyckta skogsremsan på Tyska Bottens väg – för att bygga lyxradhus och lägenheter. Nu rasar de boende som menar att det finns andra byggplatser i Nockebyhov.
ANNONS

I västra Nockebyhov finns en 400 meter lång skogsremsa som går längs Tyska Bottens väg. I skogsdungen finns ett rikt fågelliv och flera rödlistade arter, enligt Naturskyddsföreningen.

Det är just här som kommunen nu vill bygga 20 radhus och 60 bostadsrättslägenheter. Det betyder att skogsdungen, mer känd som Fågelskogen, kommer att tas bort.

Nu ställer sig ett hundratal boende i området kritiska till förslaget som menar att det finns andra byggplatser i Nockebyhov. De menar också att byggplanen inte tar hänsyn till den miljöpåverkan som kan innebära om skogsdungen försvinner.

– Naturen i Fågelskogen är spridningskorridor mellan Judarskogen och Mälaren med många unika arter av fåglar och groddjur, kanske också salamandrar. Den förstörs om Fågelskogen skövlas, säger Anders Elfström, boende i Nockebyhov. 

Han får medhåll från Naturskyddsföreningen i Stockholm.

– Vi skulle vilja att en miljökonsekvensbeskrivning fanns i remissen. Att det inte finns en sådan tyder på att staden inte anser att byggplanen inte kommer att påverka, säger Anders Tranberg, ordförande i Naturskyddsförening i Stockholm.

Kritiken handlar inte bara om skogsdungen, utan också om de parkeringsplatserna som radhusen ska byggas på.

– Förutom skövlingen av skogen försvinner 60 parkeringsplatser längs Tyska Bottens väg när radhus ska byggas. De används idag framförallt av de boende i hyresrätterna. Alltså boende i hyresrätt blir av med sina parkeringsplatser medan de nya lyxradhusen på 170 kvadratmeter får privat parkering, säger Anders Elfström. 

Under samrådsmötet på Södra Ängbyskolan på tisdagskvällen fick Peter Lundevall, stadsplanerare, höra de kritiska rösterna.

ANNONS

– Många tycker att det är en fin skog och är bekymrade över planförslaget med nya radhus och lägenheter. På grund av det stora bostadsbehovet planeras det för bostäder i alla delar av staden. Det leder till förändringar i den befintliga miljön när nya bostäder behöver byggas, säger Peter Lundevall på stadsbyggnadskontoret i Stockholm och fortsätter:

– Nu är planen ute på remiss och när tiden (läs 7 mars) är ute kommer vi att se över vilka bearbetningar som behöver ses över.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.