Skogen livsfarlig vid skjutövningar

Svampplockare riskerar livet i jakten på höstens kantareller när de trotsar förbudsskyltar och vägbommar.
Svampplockare riskerar livet i jakten på höstens kantareller när de trotsar förbudsskyltar och vägbommar.
I intensiva perioder, som nu, så övar LIvgardet sju dagar i veckan – även kvällar, nätter och helger. De som vistas i skogen för att plocka svamp på skjutfältet svävar i livsfara då kulor kan färdas flera kilometer.
I intensiva perioder, som nu, så övar LIvgardet sju dagar i veckan – även kvällar, nätter och helger. De som vistas i skogen för att plocka svamp på skjutfältet svävar i livsfara då kulor kan färdas flera kilometer.
Svampplockare riskerar livet när de trotsar skyltarna och ger sig ut på Livgardets skjutfält.

– Om det fortsätter så här kommer det förr eller senare att hända en olycka, säger major Mikael Löfberg.

Skogen utanför Brunna står i praktfulla höstfärger. De gula, röda och orangea färgerna lockar till långa skogspromenader och det fantastiska svampåret har fått många människor att ge sig ut i naturen.

Men just utanför Brunna har också Livgardet sina övnings- och skjutfält.

– Nu går vi in i en intensiv övningsperiod. Från september till mitten av december har vi som mest verksamhet här ute, säger Mikael Löfberg, som är chef för Livgardets övnings- och skjutfältsavdelning.

Den som går in på skjutfältet under en övning med skarp ammunition riskerar att bli ihjälskjuten.

Det finns också risk för att träffas i ögat av en laser som används för att mäta avstånd. I värsta fall kan det leda till förlorad syn.

Även fordonen som Livgardet använder kan vara en risk. Förarna har dålig sikt i dem och den som inte är uppmärksam kan bli överkörd.

Trots riskerna är det många människor som trotsar skyltarna.

– Vi har alltid haft de här problemen, men de har ökat på senare tid. I år har vi fått ett fantastiskt svampår och nu har vi fler människor på skjutfältet är någonsin. Vi hittar folk där varje vecka, säger Mikael Löfberg.

En vanlig förklaring från svampplockarna är att de inte förstått riskerna. En del tror att det inte är någon fara eftersom de inte hört några knallar, medan andra säger att de hört skott avlossas men trodde att det var längre bort.

Enligt Mikael Löfberg förstår inte alla att kulorna kan färdas flera kilometer.

Något som kanske också bidrar till problemen är att skjutfältet är öppet för privatpersoner ibland. Mikael Löfberg tycker att det vore synd att helt stänga det 3500 hektar stora skjutfältet.

– Vi vill verkligen att folk ska komma hit och plocka svamp – när vi inte skjuter, säger han.

Intill skjutfältet finns ett övningsområde. Det är alltid tillgängligt för allmänheten, även när Livgardet övar. Så länge privatpersoner är uppmärksamma och håller avstånd till övande trupper är det inga problem.

Men medan övningsområdet alltid är öppet är skjutfältet bara tillgänglig ibland, vilken tid varierar beroende på Livgardets övningar.

– Det är dubbla budskap. När det är avspärrat och skjuts är det förbjudet enligt lagen att gå in. Men när det inte är avspärrat är man välkommen på egen risk, säger Mikael Löfberg.

Under ett år övar Livgardet med skarp ammunition under ungefär 200 dagar. Så här års, i intensiva övningsperioder, skjuts det sju dagar i veckan på fältet – även under kvällar, nätter och helger.

Hittills har ingen privatperson skadats, men enligt Mikael Löfberg är det bara en tidsfråga om människor fortsätter att ta sig in på skjutfältet under skarpa övningar.

– Självklart har vi ett ansvar för att markera området tydligt, men enskilda människor måste också ta ett eget ansvar och följa anvisningarna, säger Mikael Löfberg.

Fakta

Regler vid övningsfälten

Övningsfältet är alltid tillgängligt, men var uppmärksam på övningar och håll avstånd.

Skjutfältet är tillgängligt på egen risk när Livgardet inte övar.

Det är livsfarligt att gå på skjutfältet under skarpa övningar.

När det är övning och förbjudet att gå in markeras detta med skyltar och vägbommar.

Rör inget skrot på fältet, det kan vara ammunition som inte exploderat.

Info om när övningarna sker finns på försvarsmakten.se, på telefon 08 584 520 00 och på plats vid skjutfältet.

Källa: Försvarsmakten