ANNONS

Våga plocka annat än kantareller – Tyresta är fullt av svamp

Rut Folke Tyrestaskogen svamp svampplockning
Mitt i Tyresö:s reporter följde med svampkonsulten Rut Folke i Tyrestaskogen.
Vill du komma hem med mer i svampkorgen än kantareller? Mitt i Tyresö följde med svampkonsulenten Rut Folke ut i Tyresta och plockade bland annat soppar, fårtickor och taggsvamp.
– Det är en väldigt udda svampsäsong, säger hon.
ANNONS
Fakta

Ta klivet från kantarellen – svampar att slå upp och lära sig

Svart trumpetsvamp

Stävsoppar

Karljohan, rödbrun stensopp, brunsopp och andra soppar utan röda rörlager

Blomkålssvamp

Fårticka

Citronslemskivling

Blek och rödgul taggsvamp

Ett 20-tal personer har samlats vid Naturum i Tyresta by för att följa med på svampkonsulentens Rut Folkes tur.

– Vi kommer inte att hitta kantareller i dag. Det är för många människor som plockar här, säger Rut.

Redan innan vi har kommit in i skogen hittar vi den första matsvampen. I det höga ängsgräset gömmer sig flera små unga aspsoppar.

– Det är jätteviktigt att man tittar vad svampen växer i för miljö för de flesta svampar trivs med olika träd.

Alla strävsoppar går att äta

Hon kallar soppar jättebra nybörjarsvampar.

– De finns i principen inga giftiga soppar förutom djävulssoppen och den är med säkerhet hittad bara på Gotland, Öland och i  Uppsalatrakten.

Strävsopp

Strävsoppar. Foto: Mostphotos

Aspsoppen är en av strävsopparna. De har tofsar på foten som är just sträva och ser ut som små fjäll.

– Stävsopparna går alla att äta men måste tillagas minst 20 minuter.

Den smakar fruktansvärt

Men det gäller att veta vilken sopp man plockar.

– Gallsoppen kan förstöra en hel svampgryta. Den smakar fruktansvärt.

Karljohan och gallsopp

Karljohan till vänster och gallsopp till höger. Foto: Mostphotos

En ensam karljohan – också en sopp – växer några meter från trärampen som går vid barnvagnsslingans första backe. Ett stenkast därifrån växer en till, men den är sjuk. Den gula svampsnyltingen har varit framme. Första tecknet är kromgula fläckar i foten.

– Snyltingen gör att karljohan bryts ner och det bildas bakterier och mögelsvampar, säger Rut.

Tyrestaskogen karljohan svampsnylting

En sjuk karljohan. Foto: Sandra Samppala

En mängd olika sorters friska matsvampar hamnar dock i hennes korg trots att hon aldrig går längre än att hon ser trärampen.

– Det är så många som inte plockar mer än kantareller, säger Rut.

”Hetta upp svampen om du är osäker”

Citronslemskivling och blek taggsvamp är bra nybörjarsvampar, tycker hon, liksom fårtickar. Vi hittar fårtickor i en slänt.

– Den har en förväxlingssvamp – brödficka – som också går att äta men lätt blir besk. Hetta upp dem om du är osäker på vilken sort du har. Fårtickan blir gulgrön i rostfritt stål och svart i gjutjärn.

Tyrestaskogen svamp svampplockning fårticka brödticka

Fårticka till vänster och brödticka till höger. Foto: Sandra Samppala

Rut uppmanar dem som vill lära sig nya svampar att inte skynda. Det finns över 5000 svampar i Sverige som är så stora att du kan se dem. Drygt 100 räknas som matsvampar.

– Lär dig en eller två per säsong tills du är helt säker. Lär dig svampens kännetecken, vilka den kan förväxlas med och vilken miljö den växer i.

Hur hittar man ett svampställe?

– Jag skulle säga reservaten runt Stockholm. De är superbra eftersom många svampar trivs i orörd skog.

Håll utkik efter blandskog, tipsar hon.

– De flesta svampar trivs med olika slags träd. De får socker och kolhydrater av träden i utbyte mot vatten, mineraler och salter.

Rut Folke Tyrestaskogen svamp svampplockning

Rut Folke kallar svampsäsongen väldigt udda hittills. Foto: Sandra Samppala

Hur har svampsäsongen varit hittills?

– Sverige är ju stort så det kan såklart se olika ut, men generellt har vissa svampar kommit tidigare i år som blomkålssvampen som normalt sett kommer senhöst.

Värmen varvat med regn – som är viktigast för svampen – lyfter hon upp som en förklaring.

– Det har varit en väldigt udda svampsäsong.

Tyrestaskogen svamp svampplockning fårticka

Fårtickor växer i en slänt i Tyrestaskogen. Foto: Sandra Samppala

Tyresö:

Fakta

Rut tipsar

Använd alltid en modern svampbok skriven för svenska förhållanden.

Ta med svampkniv med borste ut i skogen och grovrensa.

Plocka helst i korg.

Ät bara svamp du är helt säker på.

Planera tid för att ta hand om svampen.

De flesta behövs tillredas samma dag.

Matsvampar brukar delas in i krydd– och blandsvamp. De kan vara goda att blanda.

Ha inte fett i stekpannan om du ska frysa in svampen.

För dig som vill lära dig mer om svampar finns svampklubbor, utställningar, öppna exkursioner och längre och kortare utbildningar.