Skohög får oss att minnas Förintelsen

Hédi Fried överlevde Förintelsen bakom står Julie Lind vars släkting var nazistofficer.
Hédi Fried överlevde Förintelsen bakom står Julie Lind vars släkting var nazistofficer.
En hög med skor på Drottninggatan uppmärksammar internationell dag mot rasism. Konstinstallationen ska påminna oss om att förintelsen kan hända igen om vi inte motarbetar rasism.

Den 21 mars infaller den internationella dagen mot rasism. För att markera vikten av att bekämpa alla former av rasism genomför jämlikhetsstiftelsen Make Equal en skomanifestation utanför Kulturhuset Stadsteatern på Drottninggatan. Skorna symboliserar de som föll offer för nazismens folkmord och manifestationens syfte är att mana till eftertanke så historien inte upprepar sig.

Offer- och förövarsidan samlade

Vid lunchtid på tisdagen besökte 94-åriga författaren Hédi Fried, som överlevde Auschwitz, monumentet för att lägga dit en sko till högen. Det gjorde hon i sällskap av Julie Lind, vars morförälder var en högt uppsatt nazistofficer. Hennes liv har präglats av att tala om de brott mot mänskligheten som hennes släktingar var delaktiga till.

En liknande installation uppförs även utanför FN:s högkvarter i New York.

– Den militariserade rasismen ökar, de mänskliga rättigheterna ifrågasätts, och de antidemokratiska rörelserna samarbetar över nationsgränser. I dag uppför vi installationer på Sergels Torg och nära FN-skrapan i New York för att påminna om att vi vet vad som händer när vi inte protesterar mot rasism och nazism i tid, och vad det kostar oss som samhälle i generationer, säger Kristina Wicksell från jämlikhetsstiftelsen Make Equal.

Samma som på Gotland

Installationerna är densamma som uppfördes i Almedalen i juli för att protestera mot Nordiska Motståndsrörelsens närvaro: hundratals skor och Martin Niemöllers dikt som på fyra rader beskriver vikten av att bekämpa rasism innan det är för sent.

Pallkragen med skorna kommer stå utplacerad på gågatan i en vecka framöver. Alla är välkomna att lägga dit en sko som en symbolisk gest.

Uppropet delas under #ochjagprotesterade samt #andispokeout.