Barn akut sjuka på skola – åtta till sjukhus

Skolan spärrades av under torsdagseftermiddagen.
Skolan spärrades av under torsdagseftermiddagen.
Ett tiotal polis- och ambulansfordon befann sig på platsen.
Ett tiotal polis- och ambulansfordon befann sig på platsen.
Flera ambulanser och poliser på plats vid Käppala skola.
Flera ambulanser och poliser på plats vid Käppala skola.
Sju barn på Käppala skola på Lidingö insjuknande plötsligt under torsdagen och fick föras till sjukhus. Ett barn ska ha fått andningssvårigheter och enligt Lidingö stad har även en vuxen tagits in för observation.
– Det är lindriga symptom och vi följer upp det nu, vi vet ännu inte orsaken till insjuknandet, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska sjukhuset.

Efter lunch på torsdagen fördes totalt sju elever på Käppala skola på Lidingö akut till Karolinska sjukhuset för vård. Enligt Lidingö stads hemsida ska även en vuxen ha körts till sjukhus för observation.

Skolan och föräldrar har under kontrollerade former fått möta sina barn på skolgården. Polisen och brandkåren har varit på plats för att stödja ambulansen.

–  Vi har tagit emot sju patienter från skolan på Lidingö. Det är lindriga symptom och vi håller dem under observation, säger Kim Sjölund, presschef på Karolinska sjukhuset.

Vet man vad som orsakade insjuknandet?

– Orsaken håller vi på att utreda just nu, men det finns inget svar från barnakuten, säger hon.

Ingen gasläcka

Inledningsvis arbetade man efter att ett gasläckage orsakade det plötsliga insjuknandet men det har man nu avfärdat.

– Det har inte varit något utsläpp och vi har avslutat den insatsen, säger Michael Sivenbring, teamledare på SOS Alarm till Mitt i.

Rör det sig om en matförgiftning?

– Det har kommit in flera teorier om bakgrunden till insjuknandet. Men flera i grupp blev sjuka samtidigt så man tittar på om det rört sig om en matförgiftning.

Ambulanser utanför skolan.

Elev hade svårt att andas

Eleven som sökte vård ska ha blivit så allvarligt sjuk att han inte kunde tala och hade svårt att andas.

– Jag pratade med skolan och bad dem ge min son telefonen men de sa att det inte gick, att han var helt liggandes. Han kunde inte ens prata, hade problem att andas och ingen känsel i kroppen, säger föräldern till SVT.

Staden: Ring era barn

Föräldrar kunde inte hämta sina barn inne i skolan efter att ett brandlarm gick stängde skolan och barn placerades i olika rum. De har nu släppts ut under kontrollerade former.

På Lidingö stads hemsida uppmanar man föräldrar med barn i Käppala skola att man bör kontakta de barn som gått hem själva för att se att de mår bra.

”Som vårdnadshavare bör man vara uppmärksam på sitt barns allmäntillstånd och ta kontakt med vården om barnet uppvisar symptom som kräkning och illamående.”, skriver man på hemsidan.

Dålig information enligt förälder

Det har varit många olika bud om vad som har hänt på skolan och enligt en förälder som Mitt i talat med har det varit rörigt med informationen.

– Det har varit som det alltid varit i sådana här lägen, det har varit superstökigt. Man vet inte vad som är rätt och fel och vad som är källan till de olika uppslagen, säger Fredrik Lundberg, förälder till en elev på skolan.

Vad har ni fått veta?

– En som jag hade telefonkontakt med sa i ett första skede att det var matförgiftning, sen var det utsläpp i en bildsal.

Hur känns det att vara förälder i en sådan här situation?

– Det blir tydligt vad som är viktigt i livet.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada. Enligt polisens pressmeddelande görs detta för att undersöka om någon i en grad av oaktsamhet har begått ett brott.

Artikeln uppdateras.