ANNONS

Skola anmäld för avgift på skidutflykt

En mamma anmälde en skola i kommunen för brott mot skollagen.

Skolan vill ta ut en avgift på 260 kronor för en aktivitet på en friluftsdag.
ANNONS

I anmälan till Skolinspektionen skriver den anonyma mamman att hon hade fått ett brev från skolan i början av året om en friluftsdag. I brevet fanns även information om kostnader för aktiviteter eleverna kunde välja för friluftsdagen.

Ett alternativ var skidåkning som skulle kosta 100 kronor för hyra av skidor, 100 kronor för liftkort och 60 kronor för bussresan. Matsäck skulle även tas med.

Mamman, som är arbetslös, menar att alla elever inte kan vara med på denna aktivitet. Hennes barn förstod att det får välja något annat i stället, men sa att alla i klassen skulle välja skidåkning som aktivitet, enligt anmälan.

När mamman påtalade detta för skolan fick hon svaret att skolan visst får ta ut enstaka avgifter.

I anmälan framgår det också att eleverna i skolan ska åka skridskor på gymnastiken i februari. Skolan uppmanar då föräldrar att köpa skridskor till barnen eftersom de inte har några att låna ut.

Enligt Skolinspektionens bestämmelser ska utbildningen vara avgiftsfri. Det får dock förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleven.

När det gäller skolresor och liknande aktiviteter får det förekomma kostnader som ersätts av vårdnadshavare på frivillig väg.

Vad menas med en obetydlig summa?

– Det kan röra sig exempelvis om en kostnad för en vanlig bussresa eller en mindre entréavgift till ett museum. Men det ska handla om enstaka inslag. Det ska finnas en viss begränsning och kostnaderna ska inte vara regelbundna, säger Sofia Tiberg, jurist på Skolinspektionen.

ANNONS

Men om det finns billigare alternativ?

– Aktiviteterna ska vara frivilliga och öppna för alla. Att exempelvis ha en skogspromenad som alternativ är inte okej.

I ett mejl skriver skolans biträdande rektor Annika Svalstedt att skolan har brustit och ska börja se över sina rutiner kring avgifter utifrån bestämmelser i skollagen.

– Detta kommer vi att göra oavsett Skolinspektionens beslut, svarar Annika Svalstedt.

Fakta

Utbildningen ska vara avgiftsfri

Enligt skollagen ska utbildningen i grundskolan vara avgiftsfri. Elever ska utan kostnad få till exempel böcker och skollunch.

För skolresor och liknande aktiviteter får det, vid enstaka tillfällen, förekomma kostnader som ersätts av vårdnadshavare på frivillig väg.

Kostnader får inte vara högre än skolans självkostnad.

Källa: Skolinspektionen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.