ANNONS

Skola anmäld – stängde av elev

En skola i Farstaområdet har anmälts till Skolinspektionen för att ha stängt av en elev.

– När man tar ett sånt beslut måste man ha på fötterna, säger Johanna Frisk vid Skolinspektionen, som har begärt en förklaring från skolan.
ANNONS

Bakom anmälan till Skolinspektionen står en förälder, som i förtvivlade ordalag beskriver hur eleven inte har fått den hjälp hen behöver i sin skola. ”Skolan har inte tid att ta ansvar för de elever som har det svårt” står det bland annat i anmälan. Föräldern beskriver vidare hur eleven blivit isolerad efter avstängningen.

Senast den 1 oktober måste skolan förklara sitt agerande för Skolinspektionen.

– I skollagen står om olika åtgärder som rektor eller lärare kan vidta för att säkra andra elevers studiero. Det är som en trappa där avstängning är den sista möjligheten. Man ska ha provat andra åtgärder först, säger Johanna Frisk, handläggare vid Skolinspektionen.

En avstängning får enligt skollagen inte vara längre än en vecka. En elev får heller inte stängas av mer än två gånger per termin.

Skolans biträdande rektor säger till Lokaltidningen Mitt i att situationen för eleven inte är så som den framställs i anmälan.

– Eleven har stängts av från skolbyggnaden men har och har haft tillgång till undervisning varje dag. Visst är det här ett ovanligt beslut att ta, men vi har följt de lagar och paragrafer som gäller.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.