ANNONS

Elev slog assistent – fick fraktur på revbenen

Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket gjorde inspektion på skolan den 24 oktober..
En elevassistent på en grundsärskola i norra Stockholm blev så illa slagen av en elev att hen fick en fraktur på revbenen.
ANNONS

Det var tidigare i år som elevassistenten blev slagen av en elev på en grundsärskola i norra Stockholm i samband med att hen hjälpte eleven. Elevassistenten fick en fraktur i revbenen och fick sjukskrivas, men är tillbaka i tjänst.

Personalen följde enligt rektorn de rutiner som finns för att hantera situationen. Efteråt gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket om att det skett en arbetsplatsolycka. För två veckor sedan gjordes en arbetsmiljöinspektion på skolan. De fann att skolan har särskilda instruktioner för hur eleverna ska bemötas för att undvika utåtagerande beteende. Dessa hade inte nått fram till elevassistenten.

Rutiner och instruktioner

– Men de hade inte haft någon betydelse i det här fallet. De gjorde vad de kunde utifrån de kunskaper de har, säger arbetsmiljöinspektör Anette Wendel på Arbetsmiljöverket.

Likväl konstaterades att skolan behöver ta fram rutiner för hur hur instruktionerna ska nå de anställda.

De som arbetar inom grundsärskolan utsätts ofta för hot och våld. I statistik från 2016 framgår att nästan 6 000 personer om året måste sjukskriva sig efter att ha utsatts för arbetsplatsolyckor på grund av hot och våld inom grundsärskolan. Bara inom den slutna psykiatrin är personalen mer utsatt.

Svar till verket

– Vårt mål är givetvis att vi ska kunna undvika händelser som dessa, säger rektorn.

Efter inspektionen ska skolan inkomma med svar på hur de ska få rutiner för att sprida instruktioner till personalen. Svaret ska vara inne senast den 23 december.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.