Skola har blivit ett tillhåll

Polisen varnar kommunen för oroligheter på den övergivna skolan. Platsen har blivit ett tillhåll för ungdomar, menar polisen Claes Ursing.
Polisen varnar kommunen för oroligheter på den övergivna skolan. Platsen har blivit ett tillhåll för ungdomar, menar polisen Claes Ursing.
Omfattande stölder av kopparplåt, inbrott, ­krossat glas och klotter. Nu varnar närpolisen för förfallet på den över­givna Forellskolan.

Platsen har dessutom blivit farlig för förbi­passerande.

Runt skolbyggnaderna har all kopparplåt mellan fönstren slitits loss och stulits av okända gärningsmän. Stora glasskärvor ligger utspridda i buskar och på asfalten. I huvudbyggnadens tredje våning syns sprejat klotter på insidan av flera fönster.

Några fönster har flera skador efter vad som ser ut att vara skotthål efter en luftpistol. Innanför en entré ligger en brandsläckare och en massa skräp på golvet.

Claes Ursing från Tyresö närpolis pekar mot ett fönster en våning upp. Här sticker en två decimeter lång sylvass glasskärva ut. Precis under det här fönstret går det ofta barn och unga som genar skolgården till centrum.

– Får man den där i huvudet en blåsig dag så slutar det illa, säger han.

Han drar paralleller till en tidigare övergiven skola i Nacka.

– Där fanns det också en övergiven skola där det var ett liknande förfall. Det blev ett ställe där ungdomar hängde, man varnade för det men så en dag så var det någon som eldade där inne. Hela skolbyggnaden brann ner, säger Claes Ursning.

I ett brev som närpolisen skrivit till kommunen oroas man nu för att Forellskolans förfall kan leda till allvarliga problem. Inne i skolan har man bland annat hittat gamla haschjointar och tomma ölburkar.

– Börjar det komma dit äldre missbrukare så ligger de yngre i en större farozon. Små saker kan rendera någonting större, säger närpolischefen Svante Isaksson.

Han menar att skolan är väl känd bland unga.

– Självklart går snacket bland ungdomar, de känner mycket väl till det här.

Brevet till kommunen har de skrivit för att varna för att det blivit ett tillhåll, dit fler kan söka sig under vintern.

– När kylan kommer går man in där och umgås, det har helt klart blivit en riskmiljö. Det här är egentligen kommunens ansvarsområde, säger Svante Isaksson.

Men på kommunen har det gått långsamt. Inte förrän polisen uppmärksammade dem tog det lite fart.

– Vi tittar nu på möjligheten att installera larm och bättre skalskydd så man inte kommer in, men det kostar också mycket pengar. Vi vet ännu inte vad som kommer att hända med skolan i framtiden, säger kommundirektören Bo Renman.

När det gäller den utstickande glasskivan agerar man dock direkt.

– Fastighetsavdelningen har uppenbarligen missat det, jag måste tacka för att ni kommer med den informationen. Jag ska be dem åtgärda det direkt, säger Bo Renman.

Fakta

Polisrapporter sedan i januari

Urval av larm till polisen gällande Forellskolan under 2013:

5 jan: Tidigare lagat fönster krossas igen.

5 feb30 apr: Kontinuerliga rapporter om att fönster krossas.

27 april: Klotter på en mur.

10 maj: Gäng är vid skolan och skjuter paintball mot folk.

7 juni: Inbrott på skolan, dörr uppbruten, sex fönster krossade.

11 juli: Fyra ungdomar grips efter att ha varit inne på skolan.

27 sep: Någon smyger omkring inne i skolan med ficklampa.

Källa: Polisen