Skola i Väsby fick unikt besök

Kinas vice utbildningsminister Liu Limin besökte Sandbergska skolan i förra veckan.
Kinas vice utbildningsminister Liu Limin besökte Sandbergska skolan i förra veckan.
Kinas vice utbildningsminister gjorde ett unikt besök på Sandbergska skolan i förra veckan.

Han var där för att studera en svensk grundskola.

Det var lite extra pirrigt när den kinesiska delegationen på åtta personer besökte skolan. Mannen i blickpunkten var naturligtvis vice utbildningsministern Liu Limin, som liksom övriga delegater var mycket nyfikna på hur en svensk grundskola fungerar.

– Vi berättade om hur vår fristående skola fungerade, vår ambition och vår vision. Liu Limin tog till sig av informationen. Han var framförallt imponerad över att barnen i förskoleklasserna sjunger sånger på engelska, säger Anna-Carin Sandberg.

Enligt Anna-Carin Sandberg var besöket på skolan troligen det enda Liu Limin gjorde på en svensk grundskola under besöket i Sverige.

Att den kinesiska delegationen gästade Sandbergska skolan berodde i sin tur på att skolan har ett utbyte med Kina sedan tidigare. Skolan har en vänskola i Hangzhou och skolorna har redan hunnit göra ett antal utbytesresor. I höst planeras för en resa till Kina igen.

Orsaken till utbytet med Kina är att landet är spännande rent utvecklingsmässigt i ett globalt perspektiv, säger Anna-Carin Sandberg.

– Anledningen till att våra elever kan börja läsa kinesiska från årskurs sex är för att det anses som ett språk att räkna med på en världsomspännande arbetsmarknad, säger Anna-Carin Sandberg.

Hon fortsätter:

– Rektorn på vänskolan i Hangzhou vill se på lärandet som en process och att man ska se till elevernas förmågor. Det är även så vi resonerar, säger Anna-Carin Sandberg.

Hon är väl medveten om att samarbetet med en diktatur kan ifrågasättas.

– Vi ser till det som har med skolans utveckling att göra och pratade inte politik med Liu Limin, säger Anna-Carin Sandberg.