ANNONS

Skola kan tvingas att dra in 17 tjänster

Mellan 15 och 17 tjänster är på väg bort från kommunala gymnasiet Fredrika.

Skolan misslyckades med att få ordning på sitt jätte­underskott, som nu är uppe i 13,4 miljoner kronor.
ANNONS

Det står nu klart att det blir kännbara nedskärningar på gymnasiet Fredrika, som inte lyckats stoppa sitt mångmiljonunderskott.

Mitt i har tidigare skrivit om ett kostsamt it-avtal som en tung utgiftspost, enligt gymnasienämnden själv. Men facket har även lyft den stora omorganisationen för två år sedan, där fler tjänster tillsattes i skolledningsroller, och lokal­hyrorna – poster som kostat skolan mångmiljonbelopp.

Trots att skolan har gott om elever har elevpengen inte kunnat balansera upp ekonomin. Tidigare har kommunen räddat egna blödande gymnasier, men metoden är ifrågasatt i landet och nu får Fredrika nej. Nu står det klart att ingen avskrivning sker, eftersom man inte lyckats vända resultatet. I stället måste Fredrika skära i kostnaderna.

Peteris Smitmanis, gymnasiechef i kommunen, pratar om en snabb process som måste till.

– Under många år har Fredrika Bremerskolan haft en budget i obalans. Det leder till dålig arbetsmiljö både för elever och lärare. Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt uppnå balans mellan intäkter och kostnader. Vi månar om verksamheten och skolans goda rykte. Vi vill att det ska vara bra för både elever och lärare, säger han.

Mitt i erfar att 15–17 tjänster direkt måste bort från skolan. Detta bekräftar ingen utåt, men Anders Wilhelmsson, kommunombud vid Lärarnas riksförbund Haninge, tycker siffrorna som diskuteras är allvarliga.

– Om kommunen vill spara in dessa pengar, så kan det handla om nedskärningar i storleksordningen 15–17 tjänster. En lärare kostar cirka 500 000 kronor inklusive alla kostnader. Det blir svårt att bedriva en verksamhet med kvalitet om dessa besparingar görs.

Peteris Smitmanis vill inte peka ut någon enskild utgiftspost som käpphäst.

– De sammanlagda kostnaderna har blivit större än intäkterna. En del kan skolan påverka, annat inte.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.