ANNONS

Höjd skatt och skolsatsning i rödgrön skuggbudget

Anders Rosén (V), Mathias Bohman (S) och Maria Tuvesson (MP).
Anders Rosén (V), Mathias Bohman (S) och Maria Tuvesson (MP).
Skolan stod i fokus när de rödgröna presenterade sin skuggbudget under måndagen. Oppositionen vill satsa 28 miljoner kronor på att rusta upp befintliga skolor och förskolor.
– Väsbys barn och unga är tydliga vinnare i budgeten, säger oppositionsrådet Mathias Bohman (S).
ANNONS

De rödgröna höll under måndagen pressträff i barnbiblioteket i Messingen. En symbolisk plats, menade de tre gruppledarna, som presenterade en budget där skolan stod i fokus. Det handlar om en 28 miljoner kronor stor satsning på att rusta upp miljön i befintliga skolor och förskolor.

– Skolan har varit en tydlig prioritering de senaste fyra åren och något som även syns i den här budgeten. Det är inte okej med persienner som hänger på sniskan eller skåp som är nedklottrade. Det här handlar om barn och ungas arbetsmiljö, säger Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman (S).

Han pekar ut barn och ungdomar som de stora vinnarna i budgeten.

– Om vi ska göra verklighet av målet att bli Sveriges bästa kommun att växa upp i, så behövs det satsningar på skolan, förskolan och på kultur- och fritid.

Vill se kommunal hemtjänst

S, V och MP-budgeten innehåller ett mål att bygga 400 bostäder per år. De vill även se en återkomst av en hemtjänst i kommunal regi.

– Den kommunala hemtjänsten togs bort under alliansåren. Vi är nästan unika i Sverige med att sakna det, så det är jätteprioriterat för oss, säger Vänsterpartiets gruppledare Anders Rosén.

En nyckelfråga för välfärden, menar Anders Rosén, är att man har ett hållbart arbetsliv. För att höja statusen inom särskilt omsorgsyrken vill man sjösätta en satsning på 30-timmarsveckor på ett äldreboende i kommunen, med bibehållen lön.

– Vi vill förbättra attraktiviteten i yrket och ge människor en möjlighet att få sina liv att gå ihop, säger han.

ANNONS

Klimatsatsar

För att minska kommunens klimatpåverkan vill de rödgröna påskynda satsningen utav tillagningskök i Runby skola och Grimstaskolan.

– Vi slänger mat för miljoner och svinn är en stor energiförlust. Bygger vi tillagningsköken så kommer vi att kunna jobba med mycket mer effektiv och godare mat för våra barn i Väsby, säger Miljöpartiets gruppledare Maria Tuvesson, som även annonserade en solcellssatsning på 20 miljoner kronor.

Föreslår skattehöjning

För att finansiera budgeten, som även innehåller en skatepark för tio miljoner kronor och en fullstor fotbollshall för 70 miljoner kronor, höjer de rödgröna skatten med tio öre. Man räknar på så sätt att få in 10,6 miljoner kronor.

– Jag tror att Väsbyborna välkomnar mer resurser till skolan, förskolan och till kultur- och fritidsområdet. Jag uppfattar att vi har ett väldigt starkt stöd, säger Mathias Bohman.

När det gäller trygghetsåtgärder vill de rödgröna, till skillnad från Väsbyalliansen, behålla fritidsgården Nav1 i Messingen.

– Väsbyalliansen gör stora nerdragningar på förebyggande trygghetsarbete. Vi tror mer på att det behövs rejäla resurser till familj- och skolservice och öppna förskolan. Det är den stora skillnaden mellan oss, säger Mathias Bohman.

Budgetomröstning i kommunfullmäktige

Under måndagskvällen röstar kommunstyrelsen om budgeten. Därefter väntar votering i kommunfullmäktige den 17 december. Mathias Bohman tror att utsikterna för att få igenom oppositionens budget är små.

– Vi lägger en budget och hoppas att vi får stöd för den. Men vi räknar naturligtvis med att den styrande minoriteten får igenom sin politik och att de har säkrat upp ett stöd för den politik de går fram med.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.