Skola skyddar barn mot mobilrånare

Colin McGowan är rektor på Internationella engelska skolan i Kista.
Colin McGowan är rektor på Internationella engelska skolan i Kista.
Internationella engelska skolan placerar ut personal längs elevernas skolväg genom Kista.

Flera elever har blivit utsatta för rån eller rånförsök på hemväg från skolan.

Den 11-årige pojken var på väg hem en eftermiddag för några veckor sedan tillsammans med en kamrat. Vid den lilla parken nära skolan väntade två maskerade tonårspojkar.

– En av dem stoppade mig och frågade om jag hade tagit hans lillebrors telefon, berättar pojken.

När han svarade nej började tonårspojken fråga vad han hade för slags telefon och hur mycket den kostade. Om pojken inte svarade skulle han få en örfil.

– Han försökte lura mig att visa telefonen, men jag hann iväg. Han följde efter oss till Kista centrum, men sedan sprang vi till tunnelbanan. Det kändes läskigt, säger han.

Pojkens föräldrar har gjort en polisanmälan, och de berättar att en skolkamrat har råkat ut för samma sak. En annan elev som går på skolan har också blivit rånad på mobiltelefonen på hemvägen – samtidigt som eleven pratade med sin pappa.

På Internationella engelska skolan är man väl medvetna om problemet.

– Det hänger några unga killar på bron (över Isafjordsgatan, reds anm) och väntar på att barnen ska komma. Jag tror inte att våra elever är särskilt utsatta, de ser väl bara ett yngre barn med en mobiltelefon, säger rektor Colin McGowan.

Skolan är alldeles nystartad och Colin McGowan säger att säkerheten prioriteras högt. Varje eftermiddag mellan halv tre och halv fyra placerar sig skolans tre student development officers på olika strategiska platser längs elevernas skolväg till tunnelbanan och busstorget för att hålla ett öga.

– Jag misstänkte att det här skulle bli ett problem eftersom Kista är en plats där många unga samlas, så jag tyckte att det var bäst att vara proaktiv. Även om det är efter skoltid så vill vi göra vår del, säger Colin McGowan.

Skolans ledning har haft ett möte med polisen, Securitas och säkerhetschefen på Kista galleria.

– Om en månad ska vi träffas igen och göra en utvärdering för att se om incidenterna har minskat, säger Colin McGowan.

Anna Persson vid polisen i Kista tycker sig se en ökning av personrånen i stadsdelen.

– Det har stuckit ut lite sedan skolorna startade. Rånarna förstår inte alltid att det är ett allvarligt brott, och tyvärr ser vi det längre ner i åldrarna, säger hon.

”Även om det är efter skoltid så vill vi göra vår del”

Fakta

Rån mot minderåriga i kista

År 2009 anmäldes tolv rån mot privatpersoner under 18 år i Kista. Därefter har siffran gått lite upp och ner, med fem anmälda fall år 2012 och dubbelt så många året efter.

2014 toppade de senaste fem åren med 16 fall, men hittills i år har endast fem rån rapporterats.

Totalt har 65 rån mot privatpersoner under 18 år anmälts från Kista sedan 2009. Nästan nio fall av tio skedde utomhus.