Skola slår larm om nätmobbning

Unga som trakasserar varandra på nätet är verklighet i skolans värld och påverkar stämningen mellan eleverna.

– Vi stöter på problem och konflikter mellan elever som sker på grund av nätmobbning och sms, säger Kerstin Jöhnk, biträdande rektor på Trångsundsskolan.

Här har man nu tagit tag i situationen och bjudit in föräldrarna till en föreläsning om vad ungdomar kan ta sig för på internet.

I inbjudan skriver Anders Pettersson, rektor, att personalen har försökt skaffa sig kunskap om vad som händer där ute och insett att det är mycket man inte känner till och att utvecklingen går fort.

”Vi har elever som varit inblandade i mycket olustiga situationer och vi vuxna måste ta vårt ansvar och våga och vilja se vad som händer”, skriver han.

Lokaltidningen Mitt i har tagit del av ett tiotal incidentrapporter från förra året gällande nätmobbning. Rapporterna är skrivna av lärare på Huddingeskolor.

Det handlar bland annat om en flicka som inte längre vill gå till skolan på grund av att mobbningen spridit sig från nätet till skolgården. En annan flicka har hamnat i konflikt med sina kompisar på grund av saker de läst om henne på nätet. Och en pojke har blivit trakasserad av en annan pojke fyra dagar i rad.

Gränsen mellan nätmobbning på fritiden och problem i skolan är flytande.

– Det kan vara bilder som läggs ut på nätet eller taskiga kommentarer. Det händer tillräckligt ofta för att vi ska känna oro kring det, säger Kerstin Jöhnk.

Fakta

Svårt identifiera mobbaren

Nätmobbning kan vara förlöjligande bilder, videoinspelningar och texter som sprids.

Den kan pågå hela tiden, även när offret är hemma.

Offret kan ha svårt att identifiera mobbaren.

Nätmobbningen är offentlig och ofta bestående, eftersom de kränkande texterna och bilderna inte alltid går att radera.

Källa: LÄRARFÖRBUNDET