Flera anställda slutade på grund av ledningen

Baldersskolan i Danderyd.
Baldersskolan i Danderyd.
Missnöjet mot Baldersskolan kommer inte bara från föräldrar. Även personal vittnar om att situationen är ohållbar. Sedan i våras har flera ur personalenslutat på grund av ledningen.
– Det främsta anledningen till att jag sade upp mig var för att ledningen var frånvarande, säger en tidigare anställd.

Flera ur personalen på Baldersskolan sade upp sig i protest mot ledningen i somras. Efter att Mitt i skrev om mobbningssituationen på Baldersskolan har både läsare, föräldrar och före detta personal på skolan hört av sig. De flesta är missnöjda över att mobbningen på skolan har kunnat fortgå.

En tidigare anställd som Mitt i har pratat med menar att det inte är förvånade över att skolan inte har rapporterat slag, kränkningar och mobbning.

– Vi fick direkta order från ledningen att inte kontakta socialen gällande vissa elever. Den kontakten skulle en särskild pedagog ha men när terminen hade gått hade inte heller hon anmält, säger en tidigare medarbetare på Baldersskolan.

Tvingade personalen be om ursäkt

När vårterminen var på väg att ta slut fick personalgruppen som arbetade med den årskurs som stått i fokus reda på att de inte skulle arbeta vidare med eleverna utan omplaceras till en annan årskurs. Efter att barnen på skolan hade fått reda på bytet kände personalen att de måste informera föräldrarna.

– Det blev totalt ramaskri och det var inget som skulle informeras. Ledningen tvingade fritidspersonalen att skriva en ursäkt att de hade gått ut med den informationen som först skulle skickas till ledningen. Där reviderades det hela och skickades tillbaka så att det skulle se ut som att ursäkten kom från fritids, säger en tidigare medarbetare.

När Mitt i frågar rektor Petra Hellström om händelsen kring omplaceringen svarar hon att kommunikationen till föräldrarna ska ske från skolledningen.

– Det är jag som bestämmer om min inre kommunikation. Som skolledning går vi ut med en samlad information när alla pusselbitarna är på plats, säger hon.

Flera som Mitt i har pratat med upplever att ledningen inte varit närvarande och inte stöttat personalgruppen när jobbiga situationer uppstått. De säger bland annat att när de går ifrån ett möte har de inte fått svar på några frågor egentligen.

Nu hoppas jag på ett lyckligt slut, för allas skull

– Jag är glad att jag sade upp mig och mår mycket bättre nu. Sedan vet jag hur mår de dåligt de här barnen mår, det gör ont i hjärtat. Nu hoppas jag att alla förändringar som skolan gör idag ska ge ett lyckligt slut, för allas skull – både personalen som är kvar och barnen, säger en tidigare medarbetare.