Ansträngt läge trots nya förskolor

Shuchi Nahar med Zuhayr, åtta månader, har sökt tre förskolor i Flemingsbergsområdet.
Shuchi Nahar med Zuhayr, åtta månader, har sökt tre förskolor i Flemingsbergsområdet.
Kommunen satsar stort på att få fram nya förskoleplatser, och i planeringen finns flera nybyggen.

Men läget är ansträngt och i höst är det många som inte får plats på de förskolor man sökt.

Utbyggnaden av förskoleplatser i Huddinge är inne i en expansiv fas. Till och med år 2018 byggs det för minst 900 nya förskoleplatser. Därefter ska platserna fortsätta byggas ut i samma takt.

– Vi är inne i ett extremt intensivt byggande och det här är betydligt mer än vad vi brukar bygga. Det är en plan som vi tror ska motsvara behoven, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i förskolenämnden.

I mitten av mars stod det klart att två privata förskolebolag ska erbjudas att köpa mark av kommunen att bygga på i Mellansjö och Stuvsta. Tanken är att de förskolorna ska stå klara inom ett år.

I går beslutade kommunfullmäktige att beställa bygget av en kommunal förskola med fem avdelningar intill Ängsnässkolan i Hörningsnäs, den ska stå klar 2017/18.

I dag är situationen med förskoleplatser ansträngd. Kommunen jobbar nu med placeringarna inför hösten. Målsättningen är att samtliga ska få besked före midsommar om var de erbjuds plats.

– Jag känner mig trygg för framtiden på så sätt att det byggs, men just nu är det svårt för föräldrarna att få plats just där de önskar, säger Annelie Glifberg, verksamhetschef inom förskolan i kommunen.

Enligt lag ska förskoleplats erbjudas inom fyra månader från det att föräldrarna anmält sitt intresse, och förskolan ska gärna ligga så nära barnets hem som möjligt.

– I vissa områden kan det bli väldigt knepigt i höst, särskilt i hela Flemingsbergsområdet men också i Stuvsta. Vi ska försöka få till det så gott det går och utan att föräldrarna ska behöva åka till förskolan, säger hon.

Just Flemingsbergsdalen är ett område där behovet är stort och där fler lösningar krävs. Ankica Djordjevic, pedagog på Flemingsbergs öppna förskola dit föräldrar och barn kan komma utan att vara inskrivna, tycker dock att läget var ännu värre för ett år sedan.

– Många får en plats, men det kan ta tid och i synnerhet att få sitt förstahandsval. Jag uppfattar att det var lättare för dem som bodde i vissa andra delar av kommunen, eller i vissa andra kommuner, säger hon.

Shuchi Nahar som är på besök med sin åtta månader gamla son Zuhayr har sökt tre förskolor i området. Hon räknar med att få svar när han fyllt ett år.

– Jag tror att jag skulle tacka nej om det blev en plats långt borta, det skulle bli mycket tuffare, säger hon.

Dongbin Liu, en annan besökare, berättar att hennes dotter precis har blivit erbjuden en förskoleplats, men det blir bara några timmar i veckan och den ligger 40 minuter hemifrån. Familjen känner att de inte har något val, trots att de tycker att det är alldeles för långt borta.

I Visättra ängar planeras en förskola med sex avdelningar och på Hälsovägen i Flemingsberg planeras en förskola med åtta avdelningar.

– Vi jobbar på att lösa situationen men står inför en tuff höst och nästa vår, även om den inte är lika tuff som den har varit i vår, säger Karl Henriksson.

Fakta

Planerade nya förskolor

2016

Vistaberg, Utsikten: 5 avdelningar (öppnade januari).

Snättringe, Skogvaktartorpet: 2 nya avdelningar, ombyggnation av befintlig (öppnade mars).

Stuvsta, Kvarnbergsplan: 3 avdelningar.

2017

Hörningsnäs, Ängsnäs: 5 avdelningar.

Storängen, Sjödalsvägen: 3 avdelningar.

Visättra ängar: 6 avdelningar.

Stuvsta, Björkängshallen: 6 avdelningar.

Mellansjö: 3 avdelningar.

2018

Trångsund, Sjöängen: 5 avdelningar.

Segeltorp, Västeräng: 6 avdelningar.

Flemingsberg, Grantorp: Planerar för 8 avdelningar, inklusive nattis.

Skogås, ersätter Svalan. 3 nya avdelningar (i beräkningen är det cirka 20 barn per avdelning).

Det kan kompletteras med fler platser, till exempel med förskolor i ombyggda kontorslokaler. Ett exempel finns på Hörningsnäsvägen där man inväntar ett miljötillstånd.