Anti-hackers ska utbildas i Tumba

Hackare kan vara ute efter olika saker. Personuppgifter och företagshemligheter är exempel på sådant.
Hackare kan vara ute efter olika saker. Personuppgifter och företagshemligheter är exempel på sådant.
Kanske märkte du av helgens attacker mot flera nyhetssajter?

IT-brotten ökar stadigt i Sverige.

Nu ska Xenter i Tumba bygga ett labb där framtidens väktare på nätet ska utbildas.

Till hösten startar den 80 veckor långa yrkeshögskoleutbildningen i Tumba. Med i ledningsgruppen för utbildningen finns bland andra polisen och en rad IT-företag.

– Det finns en kompetensbrist på det här i Sverige. Behovet är stort nu och det kommer att bli än större i framtiden, säger utbildningsledaren Micael Lundvall.

IT-säkerhetsteknikerna som utbildas på den eftergymnasiala utbildningen i Tumba ska kunna sätta upp skalskydd mot nätattacker på både myndigheter och företag. I Tumba kommer Xenter att bygga ett laboratorium där eleverna får turas om att vara angripare och försvarare.

– Det blir datorer och annan nätverksutrustning, säger Micael Lundvall.

I attackerna kan inkräktarna vara ute efter uppgifter ur exempelvis en sjukhusjournal, eller ett företags hemligheter inom forskning eller affärsstrategi. I andra fall handlar det om överbelastningsattacker som slår ut hemsidan. Detta var vad som hände i helgen, då flera nyhetssajter låg nere.

För ett par år sedan slogs hemsidan i Salems kommun ut. Men Tony Söderlund som är IT-chef på kommunen berättar att de inte varit med om något liknande sedan dess.

– Vi har blivit attackerade vid några tillfällen för något år sedan vilket slog ut oss i några timmar. Dock har vi vidtagit skyddsåtgärder och har efter det drabbats av några få försök som inte lyckats. Vårt skydd har visat sig fungera bra, säger han.

Den som gått utbildningen i Tumba ska också veta vad den ska göra om intrånget väl varit framme.

– När intrånget skett ska säkerhetsteknikern kunna spåra varifrån det kommit, så att uppgifterna kan lämnas över som bevis till polisen, säger Micael Lundvall.