Danderydselever är bäst i hela Sverige

Framgång för studenter – Bäst i Sverige.
Framgång för studenter – Bäst i Sverige.
Monica Renstig (L), Utbildningsnämndens ordförande i Danderyd.
Monica Renstig (L), Utbildningsnämndens ordförande i Danderyd.
Gymnasieelever i Danderyd kan slå sig bröstet. De placerar sig i toppen på betygsskalan i hela landet.

Gymnasieelever i Danderyd har högst betyg av alla i hela landet. Detta står klart i den årliga sammanställning som SKL (Sveriges kommuner och landsting) gjort för läsåret 2015/16. Av landets 290 kommuner hamnade Danderyds kommun på första plats.

– Det är oerhört glädjande och ett kvitto på att våra skolor håller högsta kvalitet. Jag har även ett eget riktmärke, att varje elev ska upptäckas tidigt och få den hjälp och stöd som behövs, säger Monica Renstig som är ordförande i Danderyds utbildningsnämnd till Mitt i.

”Vi har fördel av många välutbildade och engagerade föräldrar”

Med ett betygssnitt på 15,7 placerar sig Danderydseleverna högt över snittet i landet som ligger på 14,1. Föregående år låg Danderydsbetyget på 15,8. Förutom duktiga elever och lärare hyllar Monica Renstig kommunens föräldrar.

– Jag ska inte sticka under stolen med att vi dessutom har fördel av många välutbildade och engagerade föräldrar som hjälper våra elever. Det tillsammans med engagerade lärare tror jag bidrar till detta. Har man många studiemotiverade elever i en grupp pushar det på de andra, säger Monica Renstig.

Eleverna i statistiken är folkbokförda i Danderyd men går på flera olika gymnasier i Stockholms län.